© Sven Dillen

Verdediging pleit uitlokking door slachtoffer voor dodelijke steekpartij op Lanakens bouwbedrijf

Voor meester Jan Keulen, de advocaat van Mariusz Marciniak (53), is zijn cliënt wel schuldig aan doodslag maar niet aan moord op de parking van het Lanakense bouwbedrijf Hermans & Co op 28 februari 2017. En die doodslag is uitgelokt door slachtoffer Dominik. “Op die parking, om 6.48 uur, heeft hij gedood. Ja. Maar er was geen voorbedacht plan. En die feiten zijn op lange, middellange en korte termijn uitgelokt door Dominik Szambelan”, pleitte de advocaat. “Ik begin met een Latijnse spreuk in deze Poolse zaak, vrij vertaald: de waarheid mag niet verzwegen worden om een ander te sparen.”

Gepleegd heeft Marciniak de feiten onder invloed van hevige emoties, oordeelde de verdediging. Daarom kon hij zich niet tien maar slechts één messteek herinneren, door psychologische verdringing van zo’n zware feiten. Moord was het duidelijk niet, aldus de verdediging. Dat begon al met het mes. Jan Keulen: “Er waren vier messen: het grote mes van Marciniak, een smeermes in zijn tas met eten, het aardappelmes van de ploegbaas en een steakmes in de bestelwagen van Dominik. Iedereen had dus een potentieel dodelijk mes bij. De loutere aanwezigheid van een mes bewijst dus geen voorbedachtheid. De ploegbaas heeft het trouwens zelf gezegd: messen zijn in de bouw geen probleem.”

Proficiat

Meester Keulen hekelde ook opnieuw het onderzoek en de huiszoeking bij Marciniak, die maar 12 minuten heeft geduurd. “Hebben ze gekeken naar wat hij de avond voordien heeft gegeten, waardoor het mes daar binnen handbereik lag? Nee. De onderzoekers waren daar bezig met een snelheidsrecord huiszoekingen winnen. Proficiat, politie LaMa.”

Ook voor de belastende woorden in de chats had hij een uitleg: “Want we horen hier maar fragmenten. Wat ging er vooraf aan de woorden dat het ging ontploffen? Een berichtje van dochter A. aan Dominik: Papa, heeft mij gezegd dat gij getikt zijt. Dat weet Dominik nu, dat is de situatie die gaat ontploffen.”

Smiley

En de vraag of zij nog van hem gaat houden als hij Szambelan doodt? “Vader en dochter chatten natuurlijk in het Pools, wat u leest is een vertaling. Ik heb het drie tolken gevraagd. Het cruciale woord is: wanneer of indien. En de smiley in de reactie van A. impliceert ook dat ze het niet letterlijk opvat.”

Minnares

Een motief zag hij niet voor Mariusz. Eerder zelfs nog bij het slachtoffer: zijn minnares Anna (tegelijk zijn nicht), waarvan hij niet wilde dat het zou uitkomen. “Het grote geheim lag aan de overkant.”

Uitlokking was dit, vond Keulen. Opgebouwd door de spanningen tussen de twee en uiteindelijk Dominik die zelf zou ontploffen. Er was de wrevel omdat Dominik achter de rug van Marciniak op andere werven ging werken (en extra geld verdienen). Omdat er ruzie tussen hen was en Mariusz tegen de wil van Dominik uit de flat was verhuisd. “Dat heeft Dominik gekrenkt en wat doet hij? Meteen zijn minnares Anna bellen en Mariusz zwart maken met dat pedofilieverhaal”, zei de advocaat. En dan de chats waarvan dochter A. een screenshot doorstuurt aan haar vader, hoe Dominik hem bedreigt: “Dat hij een klootzak is, dat de man van A. zijn knoken gaat breken als hij het groot geheim hoort, dat hij onder een brug gaat belanden. Maar ook hoe zijn dochter bedreigd wordt, dat ze haar kind gaan weghalen. Mariusz hoort dan ook van de seksuele avances aan het adres van zijn dochters.”

A N N A

Keulen pleitte hoe het in de bestelwagen de volgende ochtend uit de hand liep, toen Mariusz over die sekschats begon en reageerde dat Dominik zijn dochters met rust moest laten. “Hou u bezig met uw eigen vrouwen J. en Anna. Dat heeft hij gezegd. Daarop is Dominik ontploft. Bij het horen van vier letters: A N N A. De minnares, de nicht die hier is komen getuigen dat ze allebei zouden verstoten worden door de familie als het zou uitkomen. Daarop is Dominik furieus beginnen schelden. Mariusz is toen bang geworden en heeft pas dan het mes uit de eetzak genomen en zich gepositioneerd om Dominik af te schrikken.”

Het blind geweld dat buiten volgde, ontkende Keulen niet. “Het werd zwart voor zijn ogen, toen hij die zeer zware woorden hoorde: Uit welke hoer ben jij geboren?”

Replieken

Na de verdediging is de zitting geschorst voor de replieken. Burgerlijke partijen en openbare aanklager gaan ongetwijfeld fors en gewapend terugkeren op deze nieuwe wending in de zaak. Daarna trekt de jury zich terug om te beraadslagen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer