© Archief Shutterstock

Genkse imam troggelde miljoen euro af van slachtoffers: “Duivelspact”

Een 64-jarige iman uit de Turkse gemeenschap in Genk riskeert dertig maanden opsluiting voor oplichting van 31 mensen. De slachtoffers gaven in alle vertrouwen hun geld, soms hele spaarrekeningen, aan de man die het op zijn beurt doorsluisde naar een tweede beklaagde. Volgens de zestiger handelde hij in opdracht, maar de procureur spreekt over een duivelspact. In totaal gaat het om een afhandig gemaakte som van maar liefst een miljoen euro.

ShDf

Als imam en godsdienstleraar genoot de 64-jarige Hasselaar van veel aanzien binnen de Turkse gemeenschap in Genk. Samen met een andere verdachte, die niet kwam opdagen tijdens de zitting maar geen onbekende is bij het gerecht, maakte hij in de periode tussen 2010 en 2012 geld afhandig bij vele gelovigen. De twee mannen overtuigden hen met valse documenten en verzonnen verhaaltjes om het geld in handen te krijgen. Zo zou er een erfenis van een rijk Genkenaar op hen liggen wachten en wilden ze een huis aankopen. Eenmaal de zaakjes rond waren, zou de zestiger de immense bedragen terugbetalen. Mét een beloning van tien procent intrest.

Zelf beweert de man echter ook slachtoffer te zijn. Volgens hem werd hij opgelicht door zijn kompaan. “Ik werd door hem misbruikt ten gevolge van mijn aanzien in de maatschappij”, zo klonk het. “Ik stortte het geld gewoon naar hem door en geloofde echt dat ik die mensen snel kon terugbetalen.”

Tegenpolen

De procureur gelooft niets van de uitleg van de man. “De twee hebben een spel gespeeld, een duivelspact gesloten. De ene was berucht, de andere geliefd. Het waren tegenpolen. Ze werden verblind door het geld en dat op de kap van 31 slachtoffers”, zo klonk het bij het openbaar ministerie. “Meneer zegt dat hij ook slachtoffer is in dit verhaal, maar hij zit wel degelijk op het juiste bankje hier in de rechtszaal. Dit is een echt oplichtersduo.”

De zestiger riskeert een celstraf van dertig maanden en een geldboete van 3.000 euro. Zijn kompaan moet vrezen voor veertig maanden opsluiting en een boete van 6.000 euro.

Gouden armbanden

Een van de slachtoffers nam het woord en getuigde in tranen. “Hij beschrijf zichzelf als de dupe”, zo klonk het. “Maar door zijn doen is mijn leven bijna om zeep. Ik heb hem tien gouden armbanden gegeven en 22.500 euro geleend. Geld dat ik jarenlang bij elkaar heb gespaard. Het diende om mijn woning te renoveren maar wij leven nu al acht jaar op een werf. Mijn dochtertje heeft zelfs nachtmerries door ons huis, we gaan met haar naar een psycholoog. Hij beloofde me het geld dubbel en dik terug te betalen zodat ik alle renovaties zou kunnen uitvoeren. Nu blijft er niets meer over.” Andere burgerlijke partijen vragen ook een terugbetaling van de geleende sommen, bedragen die soms oplopen tot 300.000 euro.

De advocaat van de zestiger vroeg de opschorting, waardoor de man mogelijk geen straf krijgt. Of de slachtoffers hun geld ooit terugzien, valt de betwijfelen. Het geld zou volgens de rechter door de versteklatende partij opgesoepeerd zijn aan gokspelen en minnaressen. “Maar misschien wint mijn client de Lotto wel en kan hij de slachtoffers dan toch iets terugbetalen”, grapte de advocaat van de imam nog snel op het einde van zijn pleidooi.

Vonnis volgt op 17 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer