Direct naar artikelinhoud
Gouden schoen

Hans Vanaken wint 65ste Gouden Schoen

Drie op een rij voor Club Brugge
Beeld BELGA

Hans Vanaken heeft de 65ste Gouden Schoen gewonnen. De 26-jarige middenvelder is na José Izquierdo (2016) en Ruud Vormer (2017) de derde opeenvolgende speler van Club Brugge die de meest prestigieuze Belgische voetbalprijs in de wacht sleept. Vanaken kreeg zijn trofee tijdens een Gala in Puurs uit handen van collega-Rode Duivel Dries Mertens. Vanaken haalde het voor Mehdi Carcela (Standard) en Alejandro Pozuelo (Racing Genk).

Gaat u even zitten voor het jaar 2018 van Hans Vanaken. De Limburger stapte in het huwelijksbootje met zijn partner Lauren, pakte zijn tweede titel met Club Brugge, won de Supercup met blauw-zwart, werd voor het eerst geselecteerd voor de Rode Duivels, debuteerde in de oefenmatch tegen de Schotten en hij verlengde zijn contract bij de landskampioen tot 2023.

Die contractverlenging was natuurlijk geen toeval. Vanaken is uitgegroeid tot dé leider van Club Brugge. Meer nog dan zijn ploegmaat, aanvoerder en voorganger als Gouden Schoen, Ruud Vormer. De Nederlander vindt zijn ‘maatje’ op het blauw-zwarte middenvel zijn logische opvolger. “Wat Hans doet, is moeilijk te evenaren. Hij voetbalt zo gemakkelijk, loopt zo goed. Ongelooflijk. ‘Hansie’ is niet toevallig Rode Duivel geworden, hé, in die sterke generatie van jullie.”

Vanaken zet sinds de zomer van 2015 de lijnen uit bij Club Brugge. Blauw-zwart nam hem toen voor zo’n vier miljoen euro over van Sporting Lokeren en daar hebben ze Olympia nog geen spijt van gehad. In 2016 werd de rijzige middenvelder een eerste keer kampioen met blauw-zwart en vorig seizoen lukte dat opnieuw.

Orkestmeester

En vooral bij de meest recente titel was het aandeel van Vanaken groot. Het seizoen was nochtans lastig begonnen voor de aanvallende middenvelder. Club-coach Ivan Leko gaf Lior Refaelov aanvankelijk de voorkeur. Maar na de teleurstellingen tegen Basaksehir en AEK Athene in Europa kwam Vanaken weer in beeld en de Limburger werd dé orkestmeester van het indrukwekkende voetbal dat Club onder Leko speelde. Dat is hij tot op vandaag.

Dat hij een beslissende pass in de voeten heeft, werd al snel na Vanakens debuut in eerste klasse duidelijk. Maar in 2018 slaagde de Limburger er ook in om zijn statistieken flink te verbeteren. Hij is op dit moment met twaalf assists de beste aangever van het lopende seizoen in de Jupiler Pro League en Vanaken stond ook al zeven keer aan het kanon.

Ook in Europa drukte Vanaken in 2018 seizoen zijn stempel. Samen met Club werkte de metronoom op het Brugse middenveld een zeer verdienstelijke campagne af in de Champions League. De teller bleef uiteindelijk steken op twee doelpunten en een assist tegen Monaco. Binnenkort kunnen Club en Vanaken zich nog tonen in de Europa League, waar ze Red Bull Salzburg treffen.

“Ik verdien de Gouden Schoen het meest”, wond Vanaken er geen doekjes om in Het Laatste Nieuws. “Ik was in 2018 de constantste van allemaal. Ik heb mijn prestaties ook kunnen omzetten in statistieken en in prijzen, drie om precies te zijn. Twee collectieve - de titel en de Supercup - en één individuele - Profvoetballer van het Jaar. Ik weet niet of ik vorig jaar ooit nog zal kunnen evenaren.”

Rode Duivel

De goede prestaties van Vanaken gingen ook niet voorbij aan het oog van Rode Duivels-bondscoach Roberto Martínez. De Spanjaard haalde Vanaken in 2018 voor het eerst bij zijn selectie en op 7 september mocht hij debuteren in de oefenmatch tegen Schotland. En het bleef niet bij die ene cap voor de Limburger, want ook in het Nations League-duel tegen IJsland mocht hij in het slot Eden Hazard vervangen.

Het jaar 2018 was er eentje om in te kaderen voor Vanaken en na vanavond krijgt de kader dus een gouden rand. In de eindafrekening van de 65ste Gouden Schoen haalt de middenvelder het voor Standard-stilist Mehdi Carcela en Racing Genk-draaischijf Alejandro Pozuelo. Vanaken kreeg zijn prijs van Rode Duivel Dries Mertens. De aanvaller van Napoli was samen met vrouw en tv-gezicht Katrin Kerkhofs special guest in Puurs.

Dit zijn de winnaars in de andere categorieën:

Gouden Schoen bij vrouwen: Tessa Wullaert

Doelpunt van het Jaar: Siebe Schrijvers

Doelman van het Jaar: Lovre Kalinic

Belofte van het Jaar: Wesley Moraes

Beste Belg in het Buitenland: Eden Hazard

Trainer van het Jaar: Ivan Leko