© Raymond Lemmens

Gerecht is hard voor gebruikers cannabisolie: “Maar het maakt het leven enigszins draagbaar”

Het gerecht heeft medicinale cannabisolie, bestemd voor de zwaar zieke Sofie uit Maasmechelen, in beslag genomen. “Ik begrijp het gerecht niet”, zegt Louis Everaerts (64) uit Merksem, de maker en leverancier van Sofies cannabisolie. “De olie maakt voor haar het leven enigszins draagbaar”, aldus de man. Cannabisolie is voor veel terminale patiënten onmisbaar. “Als ze de cannabisolie van mij afpakken, wil ik het bevrijdend spuitje”, zegt Jasper Antonissen (24) uit Meeuwen.

mola

Ook Jean-Pierre Voncken, de vader van Sofie, is erg ontzet. “Louis deed het gratis voor ons”, zegt hij. “Voor ik hem kende, ging ik eerst bij de apotheker in Nederland. Dat kostte me daar 200 euro voor tien milliliter, dat slechts een week meegaat. Maar Sofie reageerde er niet goed op, dus na drie maanden zijn we er dan mee gestopt.”

Jean-Pierre zocht naar een alternatief. “Ik vond iemand die het thuis maakte voor 40 euro per week. Dat hebben wij gedaan, maar dat was niet voldoende voor mijn dochter. Toen kwamen we Louis tegen, hij deed het gratis en zijn samenstelling was perfect voor Sofie. Jammer dat ze hem hebben opgedoekt”, aldus Voncken.

“Ik koop de CBD (cannabidiol, een stof die wordt gewonnen uit bladeren en bloemtoppen van hennep, nvdr.) in pastavorm aan”, zegt Everaerts. “Die CBD-pasta verdun ik met biologische olijfolie. Het eindproduct is cannabisolie.”

Wondermiddel

De Antwerpenaar is de barmhartige Samaritaan die de cannabisolie gratis aan Sofie aanbood. “Zelf heb ik lichamelijke klachten die met medicatie niet te genezen viel. Nadat ik allerlei artsen heb bezocht, zocht ik mijn heil in cannabisolie. Dat bleek voor mij het wondermiddel te zijn. Alle medicatie die ik voorheen gebruikte, heb ik de deur uitgesmeten. Nu blijf ik trouw aan mijn cannabisolie.” Het goedje is duur. “Daarom bied ik het gratis aan hen aan. Ik wil mensen helpen. Ik heb het geld niet nodig, ik heb een goed pensioen, mijn eigen huis, kinderen en kleinkinderen. Geld kan me gestolen worden. Gezondheid is voor mij het belangrijkste”, vindt hij.

Eind maart is het Antwerpse parket bij Everaerts thuis binnengevallen. “Ik heb mijn volledige medewerking verleend. Ik steek ook niet onder stoelen of banken dat ik cannabisolie produceer en verkoop. Ze hebben de ingrediënten in beslag genomen. Ik weet niet wat me te wachten staat. Mijn advocaat zegt dat ik voorlopig beter de kan uit de boom kan kijken”, aldus Everaerts.

Het Antwerpse parket was niet bereikbaar voor commentaar.

Ondertussen is er op internet een petitie gestart die de overheid op andere gedachten moet brengen. Die telt al bijna 2.000 ondertekenaars.