Je mag in België nooit op het middenvak rijden als het niet nodig is. Je moet altijd uiterst rechts rijden.

Jaarlijks krijgen 2.000 bestuurders boete omdat ze op middenvak blijven rijden: "Gevaarlijk en verboden"

Jaarlijks krijgen in ons land gemiddeld 2.000 bestuurders een boete omdat ze hardnekkig op het middenvak van de autosnelweg blijven rijden. Dat blijkt uit cijfers van de politie die bekendgemaakt worden in 'Mens erger je niet', de nieuwe podcast van het consumentenprogramma 'WinWin' op Radio2.

'Mens erger je niet' is de podcast van het consumentenprogramma 'WinWin' op Radio2. Xavier Taveirne en Chaima Saysay delen hun kleine consumentenergernissen met een bekende gast. En ze gaan op zoek naar verklaringen en oplossingen. En da's een WinWin. Zelf een kleine ergernis? Mail naar winwin@radio2.be. 

Middenvakrijden is verboden in ons land. En het wordt wel degelijk beboet: tijdens de eerste 4 maanden van 2023 kregen 967 bestuurders een boete omdat ze op het middenvak van de autosnelweg bleven rijden, terwijl ze op de rechterrijstrook konden rijden. De jaren ervoor werden er jaarlijks gemiddeld 2.000 boetes uitgeschreven. 2019 was een recordjaar met 2.718 overtredingen. 

Dat mensen hardnekkig op het middenvak van de autosnelweg blijven rijden, is een ergernis van Chaima Saysay, nieuwslezeres bij Radio2. Samen met Xavier Taveirne is ze de host van 'Mens erger je niet', de nieuwe podcast van het consumentenprogramma 'WinWin' op Radio2.

Middenvakrijders verplichten me om gevaarlijk te gaan rijden. Ik vind het irritant en gevaarlijk

Chaima Saysay, nieuwslezer op Radio2

In de podcast delen Chaima en Xavier elke week kleine consumentenergernissen samen met een bekende gast. "Ergernissen waar je niet van doodgaat, maar waar je wel mee blijft zitten", zegt Xavier. Daarom zoeken ze verklaringen en oplossingen. "En een oplossing voor middenvakrijders is er dus wel degelijk: de politie controleert en beboet. Een hele opluchting voor Chaima (lacht)."

Middenvakrijders verleiden je om rechts in te halen

"Ik vind middenvakrijders gevaarlijk", zegt Chaima Saysay. "Want ze verplichten me om gevaarlijke manoeuvres uit te halen. Ofwel moet ik helemaal links gaan rijden om ze in te halen, ofwel blijf ik zelf op de rechterrijstrook rijden en haal ik ze rechts in. En dat mag niet."

"Je mag in België nooit op het middenvak rijden als het niet nodig is. Je moet altijd uiterst rechts rijden", zegt verkeersanker Hajo Beeckman in 'Mens erger je niet'. 

"Een andere regel in de wegcode zegt dat je nooit rechts mag inhalen. De redenering is dat mensen die onnodig op het middenvak blijven rijden, gevaarlijke situaties creëren, want ze verleiden mensen om rechts in te halen. Bovendien creëer je vaak file als je onnodig op het middenvak blijft rijden."

Op het middenvak blijven rijden is gevaarlijk. Je belemmert het verkeer en je gedrag is onvoorspelbaar

An Berger, woordvoerder Federale Politie

Er wordt wel degelijk gecontroleerd op middenvakrijden. Al is het niet evident om dergelijke overtredingen vast te stellen, zegt An Berger van de Federale Politie. "Je moet een auto voor langere tijd kunnen gadeslaan en dat is niet altijd zo simpel. Maar we controleren en beboeten dus wel."

"Middenvakrijden is gevaarlijk: je brengt de doorstroming van het verkeer in het gevaar. En je gedrag is onvoorspelbaar: andere bestuurders weten niet goed wat je gaat doen. Daarom zijn er regels voor, zodat je gedrag voorspelbaar is."

Een boete kan oplopen van 116 euro tot 160 euro.  

3 situaties waar middenvakrijden wél mag:

  • In de bebouwde kom mag je wel over een langere afstand op de midden- of linkerrijstrook rijden. "Je mag de rijstrook kiezen die jou het beste uitkomt", zegt Hajo Beeckman. "Stel dat je over een kilometer links moet afslaan, dan mag je over een langere afstand op de linkerrijstrook rijden."
  • Als het heel druk is op de snelweg en het verkeer vertraagt of staat bijna stil, dan mag je ook op de linker- of middenrijstrook blijven rijden. "Je schuift mee aan in de file op je eigen rijstrook."
  • Wanneer er blauwe verkeersborden (F13 en F15) boven de weg hangen die een rijrichting aangeven, mag je de rijstrook kiezen die jouw richting aangeeft. "Zodra je zo'n bord voorbij komt, mag je jouw rijstrook aanhouden. Andere bestuurders die een andere richting volgen, mogen je op dat moment rechts inhalen."

Meest gelezen