Direct naar artikelinhoud
Standpunt

N-VA zal het niet graag horen, maar net zij zou over de 'liquidatietweet' van Dewinter stampij moeten maken

N-VA zal het niet graag horen, maar net zij zou over de 'liquidatietweet' van Dewinter stampij moeten maken
Beeld kos

Tine Peeters is journalist bij De Morgen. 

Dewinter is weg. Definitief politiek irrelevant geworden. Dat is de belangrijkste conclusie na zijn 'liquidatietweet' van woensdagavond. In die tweet kopieerde hij een Facebook-bericht waarin een beloning van 100.000 euro wordt uitgeloofd aan elke 'speurder' die een Antwerpse drugsdealer kan oppakken. Dewinter zette er de identiteit van de man in kwestie bij, inclusief zijn aliassen uit het misdaadmilieu en de commentaar: "Zolang ze elkaar afmaken, deel ik dit bericht graag."

Geen enkele politicus met naam en faam reageerde op het bericht. Zelfs niet nadat meerdere experts in strafrecht aangaven dat Dewinter hiervoor vervolgd kan worden en dus zijn politieke immuniteit kan verliezen.

Een even strategische als luide stilte bleef de hele tijd weerklinken, in alle partijen van links naar rechts. Niemand wil het Vlaams Belang opnieuw vetmesten met zijn of haar verontwaardiging. De partij ligt zieltogend in het verdomhoekje, en de politieke klasse wil haar daar vooral niet uithalen. 

Een beproefde tactiek, waar vaak wat voor te zeggen viel. Maar niet nu. Niet deze keer. Dit is geen zoveelste kunstje van een extreemrechts provocateur. Dit gaat veel verder dan steun aan een neonazi of een bezoek aan een dictator/massamoordenaar. De gewenning aan de vunzigheid van het Vlaams Belang mag de politiek niet altijd en overal monddood maken. Want Dewinter herhaalt op Twitter een onversneden oproep tot moord. 

Als N-VA echt de partij van de beschaafde parler-vrai is, zoals ze zelf beweert, dan rest haar maar één optie: Dewinter expliciet veroordelen

De Wetstraat mag haar verlangen naar het reces na deze tweet echt wel even opzij zetten. De parlementaire onschendbaarheid is niet absoluut, de rechtsstaat verdient een volwassen verdediging. 

Verrijzenis

N-VA zal het niet graag horen, maar net zij zou hierover stampij moeten maken. Even luid en duidelijk als ze protesteert tegen elke vermeende aanval op haar flanken. 

De partij van Bart De Wever is er fier op dat ze het Vlaams Belang heeft klein gekregen. Wel, dit is een uitgelezen kans om de verschillen tussen beide partijen te markeren. 

Want nu lijkt N-VA steeds meer op te schuiven in de richting van het Vlaams Belang, lijkt ze soms te transformeren tot een crypto-extreemrechtse partij. Als ze dat beeld van zich af wil werpen, moet ze in dit geval het ethische laten primeren op het electorale. Een heldere stellingname tegen haar erfvijand zal ook niet meteen de verrijzenis van het Vlaams Belang inluiden. 

Als ze echt de partij van de beschaafde parler-vrai is, zoals ze zelf beweert, dan rest haar maar één optie: Dewinter expliciet veroordelen. Wie aanzet tot moord, overschrijdt te veel grenzen om te worden doodgezwegen.