© BELGAONTHESPOT

Herkomst doodgereden wolf bekend

De wolf die op 11 maart langs een weg in het Limburgse Opoeteren werd aangetroffen, stierf wel degelijk in het verkeer. Het mannelijk dier was afkomstig uit Centraal-Europa en is van een ander type als Naya, de wolf die zich nabij Leopoldsburg ophoudt.

“De wolf die twee weken geleden werd gevonden in Opoeteren, is wel degelijk een verkeersslachtoffer”, meldde Koen Van Den Berge, expert carnivoren van het van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) na autopsie en DNA-onderzoek. “Sommigen dachten aan een klemvangst op basis van de wonde aan de voorpoot. De linkerdij was gebroken en de lever op meerdere plaatsen gescheurd: de inwendige bloedingen die daarop volgden, zijn het dier fataal geworden.”

“Het gaat om een mannelijk dier van 31,6 kg, met een lengte van 117,5 cm van neuspunt tot staartwortel”, aldus Van Den Berge. De staart is 41 cm lang zonder haarpluim, 51 cm mét.

DNA-onderzoek leert dat de wolf afkomstig is van de Centraal-Europese populatie, waartoe de Duitse wolven behoren. Het dier draagt het zogenaamde Haplotype H2. Naya, de (vrouwelijke) wolf die zich schuilhoudt in en nabij het militair domein van Leopoldsburg, is van een andere Haplotype, H1. H2 komt voor bij slechts 5 procent van de Duitse wolven, en komt niet voor in de Frans-Italiaanse populatie

De wolf was in goede conditie. De geboortedatum, rond 1 mei 2017, werd bepaald op basis van een röntgenopname van het gebit. Zowel maag als darm waren leeg, op wat parasieten na. “Dit hoeft niet te verbazen bij een carnivoor zoals de wolf met een snelle transit. Het dier was niet voorzien van een zender.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER