Vier van duurste woonzorgcentra zijn ondermaats

Archiefbeeld: De Zilverduin.© Lieven Van Assche

Vier van de tien duurste woonzorgcentra in Vlaanderen kregen een negatief inspectierapport. Dat schrijft De Morgen maandag op basis van cijfers van ouderenorganisatie Okra, die de cijfers opvroeg bij het Vlaams Departement Zorg.

Bron: BELGA

Zo kost een kamer in De Zilverduin in De Haan zeker 3.770 euro per maand, of bijna 1.600 euro meer dan de gemiddelde prijs van een kamer in een woonzorgcentrum. Ondanks die hoge prijs stelden inspecteurs in januari vast dat de kamers niet proper waren, dat er in de beschermde afdeling een urinegeur hing en dat het toedienen van medicatie niet consequent werd geregistreerd. 

Uit het inspectieverslag blijkt ook een nijpend personeelstekort. Toen de inspecteurs langskwamen, stond een stagiair-zorgkundige in voor de zorg van een gang met tien bewoners. Een maand na de inspectie werd de Zilverduin onder verhoogd toezicht geplaatst. Het wzc maakt deel uit van de Emeis-groep, het vroegere Orpea. 

LEES OOK. Woonzorgcentrum en assistentiewoningen onder verhoogd toezicht na waslijst aan problemen: “We hebben zélf opnamestop ingevoerd” (+)

Een kamer in een woonzorgcentrum kost vandaag gemiddeld 2.182 euro per maand. Gaat het om een woonzorgcentrum in publiek beheer, dan is dat 2.045 euro, in commerciële instellingen betaal je gemiddeld 2.296 euro. De 120 commerciële schijn-vzw’s zijn het duurst met een gemiddelde maandprijs van 2.421 euro.

“Prijs is geen garantie voor kwaliteit”, zegt Herman Fonck van Okra. “Bij de tien duurste woon-zorgcentra – met een prijs van meer dan 3.250 euro per maand – zijn er vier met een problematisch inspectierapport. Naast de Zilverduin zijn dat James Ensor in Oostende, Sint-Vincentius in Leuven en Prinsenhof in Brugge. Uiteraard zijn er ook goedkopere woonzorgcentra die op de zwarte lijst staan, maar we zien toch vooral een probleem bij de commerciële spelers.”

LEES OOK. Woonzorgcentrum wordt na ruim 2 jaar van lijst verhoogd toezicht gehaald: “Het was een lange weg om orde op zaken te stellen” (+)

In februari stelde de Vlaamse regering een verbod in op winst in de ouderenzorg, dat in mei gestemd zal worden. Daarmee houdt minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) een belofte die ze deed nadat ophef was ontstaan over Orpea. 

LEES OOK. Crevits komt met plan om meer greep te krijgen op commerciële rusthuizen, maar daar worden meteen grote vraagtekens bij geplaatst

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen