Bezoekers spuwen hun gal tijdens politiek debat: “Zorg dat er onmiddellijk een bus naar de deelgemeenten rijdt”

Tijdens het debat van ACV- ­Wiekevorst bespraken afgevaardigden van alle Heistse partijen, exclusief Vlaams Belang, donderdagavond enkele lokale hete hangijzers. Tijdens de publieke vragenronde liepen de gemoederen bij enkele bezoekers even op.

Kristof Van Rompaey

Na de voorstelling van de uitgenodigde partijen stuurde moderator Luk Vanden Poel van Beweging.net het gesprek richting mobiliteit. Daarbij kwam het gebrekkige openbaar vervoer tussen de deelgemeenten en Heist-centrum ter sprake. Volgens een schatting van schepen van Mobiliteit David Geerts (sp.a) zou het de gemeente minimum 200.000 euro kosten om zelf een busverbinding ten zuiden van de N10 in te leggen. Dat cijfer schoot bij sommigen in het verkeerde keelgat. “Een zwembad bouwen is geen probleem, terwijl de mensen in de deelgemeenten in de kou blijven staan”, snauwde een misnoegde bezoeker tijdens de vragenronde. “Als het dan toch ‘maar’ 200.000 euro kost, maak dan dat die bus onmiddellijk rondrijdt.”

200.000 euro

Schepen van Mobiliteit David Geerts (sp.a) trachtte door het tumult heen mee te delen dat de gemeente niet zomaar vlug eender welke vervoersdienst kan inschakelen. “De Lijn heeft een wettelijk monopolie op het openbaar vervoer van passagiers in Vlaanderen”, zegt hij. “Taxibusjes kunnen vervoer op maat bieden, maar we mogen ze niet zomaar volgens vaste uurregelingen laten rijden.”

Geerts voegt nog toe dat de 200.000 euro in zijn berekening een absoluut minimum is voor een lijn die tijdens beperkte uren rijdt, bijvoorbeeld van 7u tot 19u. “Afhankelijk van factoren als de frequentie, het aantal benodigde chauffeurs en het aantal stopplaatsen zijn tal van scenario’s denkbaar. De berekening van bijvoorbeeld Igemo, dat al een gelijkaardige vraag kreeg om Klein-Brabant te verbinden, komt hoger uit omdat zij de exploitatie anders berekenen”, zegt hij.

Uiteindelijk komt het er dus op neer dat de gemeente bij De Lijn over de brug zal moeten komen om de zuidelijke busverbinding te realiseren. De schepen vindt dan weer dat De Lijn zelf een deel van de kosten moet dragen. Los daarvan belooft Geerts de verbinding hoe dan ook te realiseren als hij opnieuw wordt verkozen. “Ons voorstel is om een route te creëren die vertrekt aan het station en passeert via de sporthal en het zwembad, om dan via Zonderschot richting de andere zuidelijke deelgemeenten te rijden.”

Armoedecijfers

Over de armoedecijfers liepen de gemoederen ook even hoog op. Een bezoeker slingerde de politici enkele verwijten naar het hoofd. “Jullie moesten beschaamd zijn dat nog een op de tien Heistenaren in armoede leeft”, riep hij. Een medewerker van vzw Den Draai, de Heistse vereniging waar armen het woord nemen, riep de politici op om “geen maatregelen te nemen zonder te weten wat er echt speelt bij mensen in armoede.” Lijsttrekker Jan Baestaens van ETA+ liet tijdens die discussie vallen dat zijn partij pleit voor de aanstelling van een armoededeskundige.