De leeuwenbroers zijn duidelijk op hun gemak in Zuid-Afrika.
Natuurhulpcentrum

Oekraïense leeuwen Tsar en Jamil: eerst oorlogsslachtoffers, nu gelukkig in Zuid-Afrika dankzij Natuurhulpcentrum in Oudsbergen

"Het gaat supergoed met de leeuwen Tsar en Jamil", laat het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen op zijn facebookpagina weten. Het kreeg nog maar net nieuwe foto's binnen van collega's van de Born Free Foundation in Oekraïne. Die wisten de dieren na de start van de oorlog te evacueren en vroegen het Natuurhulpcentrum om de leeuwen tijdelijk op te vangen. Begin dit jaar konden de leeuwenbroers dan verhuizen naar het Shamwari Private Game Reserve in Zuid-Afrika. 

De leeuwen Tsar en Jamil waren de eerste wilde dieren die uit Oekraïne werden geëvacueerd na de start van de oorlog in dat land. Ze verbleven op dat moment in een centrum vergelijkbaar met het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen, maar werden gek van angst door de vele bombardementen. De leeuwenwelpjes hadden er toen al een woelig leven opzitten: van een dierentuin verhuisden ze naar een privépersoon, daar werden ze door de politie weggehaald en in een opvangcentrum geplaatst. De leeuwtjes waren op dat moment erg verwaarloosd en hadden verschillende breuken. 

Evacuatie uit Oekraïne

De Born Free Foundation probeerde de leeuwen na de start van de oorlog in Oekraïne via de grens met Polen te evacueren. Onderweg werd het transport door Russen staande gehouden. Zij dreigden ermee de dieren te doden, maar na urenlang onderhandelen, bereikte het transport toch de Poolse grens en kon het Natuurhulpcentrum de 2 leeuwen overnemen. 

Doordat verschillende organisaties de handen in elkaar sloegen, waaronder de Born Free Foundation en het Natuurhulpcentrum, konden de leeuwen verhuizen naar het Shamwari Private Game Reserve in Zuid-Afrika. En dat de twee leeuwenbroers het daar supergoed maken, blijkt regelmatig uit de foto's die vanuit Zuid-Afrika vol trots de wereld worden rondgestuurd.  

Tsar en Jamil doen het uitstekend in het reservaat.
Natuurhulpcentrum

Meest gelezen