Volgend jaar spookt het weer in Antwerpen: The Phantom of the Opera vier weken lang in Stadsschouwburg

Antwerpen -

The Phantom of the Opera, een van de populairste musicals ooit, keert 25 jaar na de Vlaamse versie Engelstalig terug naar Antwerpen. “Deze grootse klassieke musical blijft tot de verbeelding spreken”, geeft Hans Peter Janssens, die indertijd The Phantom speelde in de Vlaamse én Nederlandse versie, als reden voor het blijvend succes.

Guy Van Vliet

The Phantom of the Opera speelde intussen al in 46 landen, voor zo’n 60 miljoen toeschouwers. En misschien ben je zelf een van de 40 miljoen bezitters van het bestverkochte originele cast-album ooit. In 1999 en 2000 stond de klassieker al in de Antwerpse Stadsschouwburg en een kwarteeuw later leek de tijd rijp om The Phantom weer naar België te halen. Het verhaal speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw, wanneer een muzikaal genie rondspookt in de Parijse opera. Hij wordt verliefd op de jonge sopraan Christine, maar zij is verliefd op een andere man. Dat leidt uiteraard tot een passioneel drama.

De voorstelling komt naar Antwerpen in een Engelstalige versie, met Nederlandstalige boventiteling, een live orkest, een grote cast en 230 kostuums. Alles erop en eraan dus, met als enige gemis een Vlaamse hoofdrol. Het schol nochtans geen haar of Hans Peter Janssens speelde opnieuw de rol die hij al in België en Nederland vertolkte. “Er is even met het idee gespeeld om mij voor de periode in Antwerpen als Phantom in te werken in dit gezelschap, maar door repetitietijdgebrek van hun kant en omwille van financiële overwegingen is daar jammer genoeg van afgestapt”, verklapt de musicalacteur. “Ik denk dat een nieuwe, volledig Vlaamse versie een te dure onderneming zou zijn, zodat een kant-en-klare Engelse versie vanuit Dubai misschien wel de enige optie was om die prachtige musical nog eens in Vlaanderen te zien te krijgen.”

The Phantom of the Operaspeelde intussen al in 46 landen, voor zo’n 60 miljoen toeschouwers.© RR

Andere kledij

Volgens Hans Peter Janssens wordt The Phantom of the Opera niettemin de moeite. “Deze nieuwe versie ziet er in elk geval wel een stuk anders uit dan de originele versie. Andere kledij, enscenering, zelfs een ander masker. Maar de muziek is wel de originele Lloyd-Webber versie. De muziek voelt groots en klassiek aan en spreekt een breder publiek aan dan je normaal gezien bij musicals aantreft. Het is een prachtig hoogromantisch verhaal dat spannend en emotioneel blijft. En dat tot het bittere eind, waar de phantom, ondanks het feit dat hij zijn tegenstanders uit de weg ruimt, toch alle sympathie van het publiek krijgt. De lakmoesproef voor een geslaagde phantomvertolking!”

‘The Phantom of the Opera’, van 6 februari tot 2 maart 2025 in Stadsschouwburg Antwerpen, www.phantomoftheopera.be

Het verhaal speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw, wanneer een muzikaal genie rondspookt in de Parijse opera.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV