© rr, kikicmr

Antwerpse schipper zit nog weken vast achter Nederlandse sluis: “Iedereen wijst hier naar elkaar”

In het Nederlandse Deventer zitten verschillende schippers al dagen vast achter een sluis in de haven omdat het water van de IJssel te laag is. Een van hen is een Belg, zo meldt het gespecialiseerde magazine Flows. Het probleem zou bovendien nog weken aanslepen. “Iedereen wijst naar elkaar”, zo vertelt Lazlo Olislagers aan onze redactie.

jtp, tg

De “Infinitum” van de Antwerpse schipper Lazlo Olislagers was vorige week maandag vanuit Vlissingen in Deventer aangekomen om een lading maïs te lossen. Toen hij de dag nadien weer wilde vertrekken, kreeg hij te horen dat de sluis waar hij door moest tot nader order niet meer geschut kan worden door het lage water op de IJssel. Als de sluis in de huidige situatie toch geschut wordt, bestaat het risico dat de sluisdeuren het begeven, waardoor de haven en achterliggende waterwegen zouden leegstromen.

De schipper wil de misgelopen inkomsten van de komende weken verhalen op de gemeente of een andere verantwoordelijke instantie. “Ik ben volop bezig met de verzekering en mijn advocaat om de kosten door te rekenen, want voor mij betekent dit absoluut een financieel verlies”, aldus Olislagers. “We hebben vorige week een eerste claim naar buiten gebracht, naar de gemeente Deventer, de waterwegbeheerder en de provincie. Ze wijzen namelijk alle drie naar elkaar als gevraagd wordt wie de schuldige is.”

Wachten, wachten, wachten

Olislagers hoopt op een snelle oplossing, maar uit onderzoek is gebleken dat het allicht nog tot half september zal duren voor hij weer kan vertrekken. Om te beletten dat zout water vanuit Rotterdam landinwaarts zou trekken, worden immers een drietal stuwen gesloten. Dat zou betekenen dat het waterpeil nog zou zakken. “Dat betekent een serieus financieel verlies, want nu er op alle rivieren laag water is, liggen de verdiensten voor ons veel hoger.”

Dus zit er voor de schipper uit Merksem weinig anders op dan te wachten. “Het kan wel eens gebeuren dat ik naar Antwerpen rij, maar ik blijf zo veel mogelijk stand-by aan boord. Voor het geval dat ze ineens zeggen dat ik het risico toch mag nemen om te varen.” Olislagers wacht dus op antwoorden: van zijn verzekering, van de partijen die de sluis beheren, en van de weergoden. Een goede regenbui zou het probleem misschien oplossen.