ANALYSE. Preud’homme heeft nog werk: Standard was veel te matig en Ajax gewoon te goed

© BELGA

Kansloos was Standard. 3-0 en dat is niet overdreven. Zowel Ajax-trainer Erik ten Hag als zijn Standard-collega Michel Preud’homme hebben nog veel werk. Dat blijft zo. Maar Ajax heeft gewoon veel betere spelers.

Ludo Vandewalle

LEES OOK: Standard krijgt voetballes van frivool Ajax en mag de Champions League-miljoenen vergeten

We geven het toe. We hadden wel gedacht dat Standard een kans maakte in de Johan Cruijff Arena. Vorige week was het elk in zijn eigen stijl een redelijk evenwichtige wedstrijd en Ajax faalde zaterdag nog tegen Heracles. Waarom niet dan? Wel, omdat Ajax op zijn best was en Standard helemaal niet. De Rouches raakten geen bal in de Johan Cruijff Arena. Of wel: maar toen stond het al 3-0 en wilde Ajax vooral controleren. Dan mocht Standard wat meedoen. Mpoku schoot toen zelfs tegen de paal. Dat werd in de 60 minuten voordien onmogelijk geacht. Het was ook na 90 minuten een van de weinige behoorlijke acties van de Rouches. Ze werden immers een uur lang aan alle kanten overlopen.

Een mislukte tactiek of de verkeerde spelers gekozen? Werd het eerste doelpunt van de thuisploeg niet uit buitenspel gescoord? Vragen die weinig steek houden. Ajax was gewoon te goed voor Standard. De Luikenaars deden het veel slechter dan vorige week, leken onder de indruk van de omstandigheden. De Ajax-aanhang had zich namelijk behoorlijk opgeladen. Voor de wedstrijd met meer dan 45.000 zwaaiend met vlaggetjes, tijdens de wedstrijd met onophoudelijke vocale steun. Het inspireerde de Ajacieden en verlamde de bezoekers.

© Photo News

Favoriet spelletje

Het veld in Amsterdam leek wel drie keer groter dan in Sclessin. De linies bij Standard liepen veel te ver uit elkaar waardoor Ajax zijn favoriete spelletje kon spelen. Balletje aannemen en doorspelen. Als de Amsterdammers daarvoor de tijd krijgen, is niemand veilig. Zelfs niet de grootste clubs. Wat zou Standard dat dan zijn?

Op de rechterkant liep Cavanda op een onwaarschijnlijke manier te zwemmen. Elke aanval werd langs die kant op gezet en telkens was het gevaarlijk. Een uur lang. Tadic, Schöne, Ziyech,… ze konden hun bij momenten fabelachtige techniek en passeervermogen ruimschoots tonen. In tegenstelling tot de sleutelspelers van Standard. Carcela en Marin kwamen niet in het spel voor. Carcela raakte nog wel de lat. Maar dat was al in de 90ste minuut. Zonder de beste voetballers veel aan de bal werd het voor Standard uiterst moeilijk om drie behoorlijke passen na elkaar te geven.

Wie deed het dan wel goed bij Standard? Agbo liep zich te pletter op het middenveld, Fai hield het aan de linkerkant behoorlijk dicht en Mpoku was in aanvallend opzicht veruit de bedrijvigste. Luyindama gebruikte al zijn ledematen om Huntelaar af te stoppen en lukte daar ook nog af en toe in.

Voor Standard, dat als bekerwinnaar nu zeker naar de groepsfase van de Europa League gaat, is het even slikken, beseffen dat er nog veel werk is en dan doorspoelen. Zaterdag wacht Lokeren. Dat zou toch vlotter moeten gaan.

Meer over Standard de Liège

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video