© Wim Hendrix

Antwerpen wil af van wegwerpbekers: Bollekesfeest is proefproject met alleen nog herbruikbare bekers

Op de Bollekesfeesten dit weekend zal alle drank te verkrijgen zijn in een herbruikbare beker. Na een evaluatie volgen de andere evenementen. “We willen plastic wegwerpbekers definitief bannen”, zegt schepen Bastiaens (CD&V).

Sacha Van Wiele

De stad Antwerpen kocht 150.000 herbruikbare bekers aan die voor de eerste keer zullen ingezet worden tijdens de Bollekesfeesten. De bezoekers krijgen per drankje een propere beker. De afwas gebeurt bij de firma Ecocup, waar de bekers ook zullen gestockeerd worden.

Brouwerij De Koninck levert zelf 20.000 herbruikbare bekers, Duvel en Bollekesbekers in plastic, die de stad leent tijdens het evenement. Deze bekers zullen door de uitbater van de bars ter plaatse worden afgewassen. De bezoeker betaalt voor het gebruik van een van de bekers een waarborg van 2 euro. De gebruikte beker kan de bezoeker op elk plein van de Bollekesfeesten terug inwisselen.

© rr

“Bekers definitief bannen”

“We willen de afvalberg van de Bollekesfeesten dit jaar tot een minimum beperken”, zegt Caroline Bastiaens, Antwerps schepen van Stads- en Buurtonderhoud. “De 150.000 herbruikbare bekers zijn onbreekbaar, vormvast en hittebestendig. Na een evaluatie zullen deze bekers vanaf dit najaar ook op andere evenementen worden gebruikt. Zo bannen we plastic wegwerpbekers definitief op alle evenementen in onze stad.”

Ook restaurants en cafés worden aangespoord om herbruikbare bekers te gebruiken. Wanneer die een vergunning voor een evenemententerras met een aparte, mobiele tapinstallatie hebben aangevraagd, is het gebruik van plastic wegwerpbekers verboden.

Vrij te gebruiken

“Het staat horeca-uitbaters vrij om met eigen herbruikbare bekers te werken, maar als zij er geen hebben, kunnen zij gebruik maken van de aangekochte gepersonaliseerde herbruikbare bekers van de stad Antwerpen”, zegt Bastiaens. “Hiervoor ondertekenen ze een contract met de stad. Twee horecazaken hebben zich momenteel hiervoor aangemeld. Als ze gebruik maken van eigen herbruikbare bekers, dienen ze zelf in te staan voor het inwisselsysteem, de afwas en de waarborg. Om het voor de bezoeker eenvoudig te houden, bedraagt de waarborg ook daar 2 euro.”

Verenigingen die in 2019 een evenement organiseren en de afvalberg willen verkleinen, kunnen aankloppen bij de stad voor ondersteuning. Andere evenementen die dit najaar al gebruik willen maken van herbruikbare bekers zijn Belgian Skate League Antwerpen, Students on Stage en Race for the Cure.

Voor de volledigheid: de zomertraktatie van Stad Antwerpen staat vrijdag op het programma tussen 16u en 17u. Dan zullen de Bollekes wel geschonken worden in glazen.