Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Senaatscommissie maakt weg vrij voor benoeming Pompeo tot minister van Buitenlandse Zaken

CIA-directeur Mike Pompeo.Beeld AFP

Een commissie van de Amerikaanse Senaat heeft de voordracht van president Donald Trump voor de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken goedgekeurd. Mike Pompeo, nu nog directeur van de CIA, wordt vermoedelijk volgende week gepresenteerd als de opvolger van Rex Tillerson.

Pompeo kreeg de steun van een nipte meerderheid. Lang zag het ernaar uit dat hij onvoldoende steun zou krijgen, tot de Republikeinse senator Rand Paul alsnog overstag ging. Vorige maand zei Paul nog "er alles aan te zullen doen" om de benoeming tegen te houden. Op het laatste moment veranderde hij echter van gedachten, waardoor Pompeo net voldoende stemmen kreeg.

Paul zit zijn partijgenoot Trump geregeld dwars. Zo traineerde hij aan het begin van het jaar een stemming in de Senaat over de begroting door urenlang aan het woord te blijven. 

Het is in de afgelopen dertig jaar nooit voorgekomen dat een voordracht voor een minister van Buitenlandse Zaken werd afgewezen. "De heer Paul heeft ons nu ook wederom niet in de steek gelaten", aldus Trump. Volgende week moet de volledige Senaat nog over zijn voordracht stemmen, maar daar kan Pompeo rekenen op een ruime meerderheid.

Senator Rand Paul.Beeld AP