© © Zoonar/gkuna

Belgen kopen massaal huisjes voor 1 euro op Sicilië

Dat historische huisje in dat stemmige dorpje op Sicilië? Dat is dan 1 euro alsjeblieft. Het plaatsje Mussomeli kampt met zo’n leegloop dat het leegstaande panden verkoopt voor een prikje. De Belgen hebben een zaakje geroken. “Er zijn er al honderd die iets gekocht hebben”, zegt Flavio Cioffi, die de Bel­gische ­invasie organiseert.

tom le bacq

Een huis met twee verdiepingen, 80 vierkante meter groot, voor de prijs van twee pistolets bij de bakker. “Ja, het kan en neen, dit is geen grap”, zegt Tito Nigrelli, schepen in het stadje Mussomeli op Sicilië. “Er staan hier huizen te koop voor 1 euro. En de Belgen zijn werkelijk op die buitenkans gesprongen: het is ongelooflijk met hoeveel ze naar hier komen. We zijn heel blij met hun komst, want ze zijn onze redders.”

Waarom biedt een nochtans idyllisch stadje als Mussomeli, waar zelfs koning Albert en koningin Paola geregeld met vakantie komen, zijn huizen voor zo’n belachelijke prijs aan? “Omdat dit stadje en het naastgelegen Acquavilla leeglopen”, zegt Nigrelli. “Er is hier geen werk: jongeren gaan zo snel ze kunnen in het noorden werken.”

“De oude generatie blijft over. En als zij sterven, weten hun kinderen niet wat ze met die oude huisjes moeten aanvangen”, zegt de Belg Flavio Cioffi (33) uit Sambreville. “Om aan de leegstandtaks te ontsnappen, willen ze die kwijt voor die belachelijk lage prijzen.”

Cioffi heeft zelf Italiaanse roots en zette daarom het 1 euro-project mee op poten. “Omdat de grootmoeder van mijn vrouw van Mussomeli afkomstig is. Toen ik daar was, zag ik hoe mooi het er is, wat de problemen daar zijn en hoe goedkoop je er iets kan kopen.”

Plus renovatiekosten

Morgen vertrekt hij opnieuw met een hele groep Belgen richting Sicilië. Met het vliegtuig van Charleroi naar Trapani, en dan nog twee uur rijden. “Er zijn er al 107 die iets gekocht hebben: het merendeel Walen en ook twee Vlamingen. Ik sta er zelf versteld van. Het wordt daar echt Klein België, want er zijn daar maar 900 inwoners”, zegt hij. “Let op, het zijn niet allemaal huizen van 1 euro. Dan heb je een klein huisje dat helemaal gerenoveerd moet worden. Maar dat renoveren kan al voor pakweg 15.000 euro. Er staan ook grotere huizen te koop waaraan je veel minder werk hebt, voor pakweg 10.000 euro. En zeer grote villa’s voor minder dan 50.000.”

Cioffi wordt binnenkort alvast ereburger van Mussomeli. “Er staan nog altijd een paar honderd huizen te koop”, zegt hij. “Er is dus nog plaats. De meeste Belgen komen hier niet wonen, maar maken er een vakantiehuisje van. Wel, voor 1 euro kan je daarvoor niet twijfelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER