Direct naar artikelinhoud
Venezuela

Crisis Venezuela escaleert: honderdduizenden Venezolanen zijn op de vlucht geslagen

Aan de grens tussen Venezuela en Brazilië is het onrustigBeeld REUTERS

Duizenden Venezolanen pogen dagelijks het land te ontvluchten. Uitgehongerd en moedeloos door de economische en politieke crisis.

Venezuela verkeert in een ernstige economische en politieke crisis sinds het instorten van de olieprijzen vier jaar geleden. Honderdduizenden Venezolanen zijn op de vlucht geslagen wegens de tekorten aan levensmiddelen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de inflatie in het Zuid-Amerikaanse land bij onveranderd beleid tegen het einde van 2018 zal oplopen tot 1 miljoen procent.

De Venezolaanse regering trok intussen het minimumloon op tot 1.800 soevereine bolivar, een verhoging met 3.462 procent. Dat heeft president Nicolas Maduro vrijdag aangekondigd. De "soevereine bolivar" gaat vanaf maandag in omloop. Het gaat om een beslissing van Maduro om vijf nullen van de bolivar te schrappen vanwege de hyperinflatie in Venezuela. De munt zal voortaan ook gekoppeld worden aan de cryptomunt petro, die in februari werd aangekondigd, maar nog niet in omloop is. Volgens de president zal 1 petro ongeveer 60 dollar waard zijn.

De Venezolaanse regering trok het minimumloon op tot 1.800 soevereine bolivar, een verhoging met 3.462 procent

Het gaat al om de vijfde verhoging van het minimumloon dit jaar in het Zuid-Amerikaanse land. Volgens de huidige munt gaat het om een stijging van 5,2 miljoen bolivar (minder dan 1 dollar waard op de zwarte markt) naar 180 miljoen bolivar (ongeveer 28 dollar op de zwarte markt).

Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van de crisis in Venezuela ruim 2,3 miljoen inwoners gevlucht naar landen in de regio. Ze komen vooral terecht in Brazilië, Colombia, Ecuador en Peru.

Ecuador heeft inmiddels de grens gesloten voor Venezolanen. Alleen Venezolanen met een paspoort mogen het land nog in, maar de meesten hebben alleen een identiteitskaart. Via Colombia kwamen de laatste tijd dagelijks meer dan 4000 Venezolanen Ecuador in. Vandaar reizen velen door naar familie in Peru en Chili.

Colombia heeft bij Ecuador geprotesteerd tegen de grenssluiting. Volgens Colombia leidt die ertoe dat kwetsbare mensen vast komen te zitten binnen zijn grenzen. Begin deze maand deed ook Brazilië de grens tijdelijk dicht voor Venezolanen, na een serie gewelddadige incidenten met vluchtelingen. De voorbije week vielen bewoners van de Braziliaanse grensplaats Paracaima vluchtelingenkampen aan. Volgens hen zaten vier migranten achter de gewelddadige overval op een lokale winkelier.