Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Pedro Sánchez verliest eerste stemming in Spaans parlement over premierschap

Zoals verwacht heeft de socialist Pedro Sánchez het niet gehaald bij de eerste stemming in het Spaanse parlement over zijn kandidatuur als nieuwe premier. Donderdag krijgt hij een nieuwe kans. Verwacht wordt dat er een coalitieregering komt met de radicaal-linkse partij Podemos, maar zeker is dat niet.

De socialistische partij PSOE haalde bij de parlementsverkiezingen van eind april een grote overwinning, maar haalde lang niet genoeg zetels voor een absolute meerderheid. Na bijna drie maanden consultatiegesprekken leek Sánchez af te stevenen op een coalitieregering met het radicaal-linkse Podemos. 

Maar de twee partijen hebben nog geen regeerakkoord, en gisteren kwam het tijdens het parlementaire debat over de kandidatuur van Sánchez tot een scherpe woordenstrijd met Podemos-leider Iglesias. Iglesias bleek allerminst tevreden met wat de socialisten hem wilden bieden, als Podemos zou deelnemen aan de regering.

Podemos onthoudt zich

Vanmorgen kondigde Iglesias op de Spaanse ontbijttelevisie aan dat Podemos bij de eerste stemming tegen de kandidatuur van Sánchez zou stemmen. Als signaal van wat een toekomstige coalitiepartner moet worden, kan dat tellen. Maar later vandaag was de woede blijkbaar al wat gezakt, en liet Podemos weten dat het zich zou onthouden. Als gebaar van goede wil.

Podemos-leider Pablo Iglesias volgt gespannen de stemming
AFP or licensors

Sánchez moest bij de eerste parlementaire stemming over zijn kandidatuur een absolute meerderheid achter zich zien te krijgen om premier te kunnen worden. Hij verloor zoals verwacht de stemming. De drie rechtse partijen Partido Popular, Ciudadanos en Vox, stemden tegen, zoals aangekondigd. 

Nieuwe stemming donderdag

Het was ook uitkijken naar wat de Catalaanse separatistische partij ERC zou doen, de grootste "kleine" partij in het parlement. Als Podemos en de PSOE van Sánchez tot een overeenkomst komen, kan die partij bij een tweede stemming donderdag voor een doorbraak zorgen. Bij die tweede stemming heeft Sánchez meer ja- dan neen-stemmen nodig.

Vandaag stemde ERC tegen, maar donderdag zou de partij zich onthouden. In dat geval heeft Sánchez genoeg aan nog zes andere parlementsleden die zich onthouden. Maar dan riskeert hij wel opnieuw te moeten opboksen tegen het verwijt dat zijn positie afhankelijk is van Catalaanse separatisten, en dat wil hij te allen prijze vermijden. Want ongetwijfeld zullen zij om een wederdienst vragen: voor wat hoort nu eenmaal wat in de politiek.

Meest gelezen