Nieuw ziekenhuis in Koeweit wil 200 Belgen aanwerven: "Netto 4 à 5 keer meer dan in België" 

Xanthippe Verbist van rekruteringsbedrijf Chelona wil tegen februari 2020 een tweehonderdtal personeelsleden uit de medische en paramedische sector aanwerven voor een tijdelijk contract in een nieuw ziekenhuis in Koeweit. De onvrede over de werkdruk in België, maar ook de gunstige werk- en woonomstandigheden in Koeweit en zeker de riante lonen daar kunnen kandidaten aanspreken.

Het rekruteringsbedrijf is op zoek naar artsen en hoogopgeleide verpleegkundigen met verschillende specialisaties of uit verschillende disciplines, maar ook psychologen, logopedisten, kinesitherapeuten en apothekers worden gezocht.

 “Van verschillende contacten in het Midden-Oosten hebben we vernomen dat de medische voorzieningen in België zeer hoog aangeschreven staan in de ziekenhuizen in het Midden-Oosten”, zegt zaakvoerster Xanthippe Verbist. “De ziekenhuizen waar we mee samenwerken, willen zeer hoogopgeleide mensen aanwerven om een topservice te kunnen aanbieden aan expats.”

Hoger loon en minder werkdruk

Xanthippe Verbist is ervan overtuigd dat ze tegen februari volgend jaar de 200 personeelsleden zal kunnen aanwerven. “De lonen zijn daar volledig belastingvrij en ze liggen ook veel hoger dan in België. Artsen en verpleegkundigen kunnen er netto vier à vijf keer meer verdienen dan in België.”

Ook de werkomstandigheden zouden buitenlands personeel moeten aanspreken. “Ginds staat de gezondheidszorg volledig in het teken van de patiënt en voorziet men 1 verpleegkundige per 2 patiënten op een kritieke dienst, 1 per 4 patiënten op een niet-kritieke dienst. Bij ons heeft 1 verpleegkundige al gauw de zorg voor 11 patiënten”, legt Xanthippe Verbist uit.

Onvrede over Belgische service

Verbist is er zich van bewust dat ze inspeelt op de onvrede die in België heerst over de service die artsen en verpleegkundigen kunnen bieden aan patiënten. “Wij slagen er in België niet meer in de service te bieden die we willen bieden aan de mensen”, klinkt het.

Of ze daarmee de gezondheidszorg in België ondergraaft, laat Verbist in het midden. “Ik wil dat mijn kandidaten gelukkig zijn en een heel fijne job vinden. De invloed op ons gezondheidssysteem, daar spreek ik me niet over uit. Ik focus me op mijn kandidaten”.

Volgens Verbist zouden al 300 mensen geïnteresseerd zijn in een medische job in Koeweit. Er zijn ook al enkele gesprekken aan de gang, maar de eerste beslissingen moeten wel nog genomen worden. Er zouden voornamelijk jonge artsen en verpleegkundigen, maar ook vijftigers geïnteresseerd zijn in de jobs. 

Meest gelezen