ACV bij de start van de sociale verkiezingen. Op het dak van het vakbondsgebouw hadden we groene rook moeten zien, maar dat viel wat tegen.© BERT DE DEKEN

Groene rook voor de sociale verkiezingen: “Een op de twee kandidaten is nieuw”

Turnhout -

Met een wolk groene rook die, helaas voor het effect, te snel wegwaaide, start ACV de sociale verkiezingen op bij het hoofdkwartier in de Korte Begijnenstraat in Turnhout. In de Kempen zijn dit jaar 2.028 kandidaten, ruim honderd meer dan in 2020.

Guy Van Nieuwenhuysen

Lieve en haar collega’s kondigen de start van de sociale verkiezingen op de parking voor het vakbondsgebouw in Turnhout aan. De verkiezing te veel dit jaar? “We moeten dit jaar inderdaad vaak naar de stembus, maar onze verkiezingen zijn de eerste”, lacht Lieve Cox. “We voelen in de bedrijven zeker geen verkiezingsmoeheid. Integendeel. Het aantal ACV-kandidaten is nauwelijks gezakt en in de Kempen zelfs nog gestegen en een op de twee kandidaten is nieuw. Veel jonge werknemers tonen dus nog engagement en dat doet deugd.”

De sociale verkiezingen vinden in ons land om de vier jaar plaats sinds 1950. Tussen 13 en 26 mei kiezen meer dan twee miljoen werknemers hun afgevaardigden in het bedrijf. In de hele provincie Antwerpen staan 9.553 kandidaten op de lijsten van het ACV. Er zijn 13.374 mandaten te verdelen. “Sinds 2020 mogen ook uitzendkrachten stemmen”, benadrukt Lieve Cox. “Deze keer kunnen mensen ook elektronisch, van thuis uit, stemmen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout