Direct naar artikelinhoud
Ongedierte

"Zenuwslopend": Nieuw-Zeeland stuurt minister op missie om te zien of muizen allemaal gedood zijn

"Zenuwslopend": Nieuw-Zeeland stuurt minister op missie om te zien of muizen allemaal gedood zijn
Beeld Colin Robert Varndell / shutterstock

Nieuw-Zeeland stuurt snuffelhonden, rangers en zelfs een minister naar de afgelegen Antipodeneilanden om zeker te zijn dat daar geen enkele muis nog rondloopt. Een actie van twee jaar zou nu de knaagdieren uitgeroeid moeten hebben. 

De onherbergzame Antipodeneilanden bevinden zich 760 kilometer ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland en waren tot voor kort de thuisbasis van een indrukwekkende muizenpopulatie. Vermoedelijk werden de knaagdieren ruim een eeuw geleden geïntroduceerd op de eilandengroep door zeehondenjagers of een schipbreuk.

De muizen waren een plaag op de eilanden. Ze aten albatroskuikens, verwoestten vegetatie en bedreigden zeldzame insectensoorten. "De muizen hebben een enorme impact", zegt projectmanager Stephen Horn in The Guardian.  "De schoonheid van het sub-Antarctische eiland is dat het in de loop van de tijd zijn eigen unieke soortenrijk heeft ontwikkeld. Er zijn zeldzame, bedreigde, endemische soorten die we willen beschermen."

Vermoedelijk werden de knaagdieren ruim een eeuw geleden geïntroduceerd op de eilandengroep door zeehondenjagers of een schipbreuk

Voor die schoonheid heeft Nieuw-Zeeland aardig wat over. Twee jaar geleden investeerde het land bijna 600.000 euro in een vernietigingsprogramma. Helikopters dropten 65 ton vergiftigd knaagdierenvoer op de eilanden. Een tiental onderzoekers hebben het voer 75 dagen lang verspreid, om de naar schatting 200.000 muizen uit te roeien.

De onherbergzame Antipodeneilanden bevinden zich 760 kilometer ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland.Beeld Wikipedia

Nu is een controleteam uit Nieuw-Zeeland vertrokken om na te gaan of het project geslaagd is. De Nieuw-Zeelandse minister voor Conservatie Eugenie Sage vaart mee met de expeditie, een zenuwslopende oefening, vindt ze. "Zoals met iedere missie is succes nooit gegarandeerd. De uitdaging om 200.000 muizen op zo'n afgelegen deel van Nieuw-Zeeland uit te roeien mag niet worden onderschat."

De minister hoopt dat geen enkele muis de operatie heeft overleefd. Als dat wel het geval is, dan heeft de populatie zich in de tussentijd hersteld tot een niveau dat het waarneembaar is.