Direct naar artikelinhoud

Mierzoet en peperduur: hoe slecht zijn energiedrankjes?

Energiedrankjes zijn populair bij jongeren. Kan dat kwaad?
Beeld ANP

Wat zijn energiedrankjes nu juist?

Dat zijn in feite frisdranken met extra suiker en toegevoegde 'oppeppers' als cafeïne, guarana, taurine, carnitine, vitamines en soms ginseng of glucuronolacton.

Indrukwekkend, maar helpen die 'oppeppers'?

Cafeïne heeft inderdaad een stimulerende werking. Overigens is het oppeppende bestanddeel in guaranabessen ook cafeïne.

Er is dus niets mis met cafeïne?

Met mate niet. Volgens de Hoge Gezondheidsraad in België kan 300 tot maximaal 400 milligram cafeïne per dag. Dat is de hoeveelheid in ongeveer vier kopjes koffie. Van meer cafeïne word je niet fitter, maar vaak juist extra moe. Sommigen krijgen last van bijwerkingen, zoals hartkloppingen, slapeloosheid, stress en hoofdpijn.

Van te veel cafeïne krijgen sommigen last van bijwerkingen, zoals hartkloppingen

Hoeveel cafeïne zit er in energiedrankjes?

Een blikje energiedrank van 250 milliliter bevat bijna evenveel cafeïne als een gemiddelde kop koffie. Met vier tot vijf blikjes kom je zo ook aan die hoeveelheid cafeïne. Geen probleem, dus.

Ook niet voor kinderen?

Jawel. Kinderen hebben een kleiner lichaam, waardoor ze sneller last krijgen van bijwerkingen. Maar volgens onderzoek in 2012 dronk het merendeel van de jongeren tussen 13 en 18 jaar maar één tot twee blikjes energiedrank per week. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut in Utrecht, in 2015, bleek dat alleen maar verminderd.

Waarom dan al die ophef?

Omdat er ook jongeren zijn die veel meer van zulke drankjes drinken en dus wél allerlei problemen kunnen krijgen. Bovendien zijn energiedrankjes in combinatie met alcohol funest: door de cafeïne voel je je minder dronken, maar je hebt wel net zoveel alcohol binnen.

Bij energiedrankjes in combinatie met alcohol voel je je minder dronken door de cafeïne

Zijn energiedrankjes vooral slecht door de cafeïne?

En door de suiker. In één blikje zitten gemiddeld negen suikerklontjes, nog meer dan in frisdrank. Suiker is al ongezond, maar als je suikerrijke dranken drinkt tijdens het dansen of sporten, droog je veel sneller uit.

En die andere toevoegingen dan?

Stoffen als taurine, L-carnitine, glucuronolacton en B-vitamines zitten van nature in veel voedingsmiddelen, of worden door ons lichaam zelf aangemaakt. Tekorten komen nauwelijks voor. Er is geen enkel bewijs dat toevoeging van zulke stoffen je zou oppeppen.

Er is geen enkel bewijs dat toevoeging van zulke stoffen je zou oppeppen

En ginseng dan?

Als ginseng al gezond zou zijn, dan haalt die 0,08 procent ginseng per blikje ook niet veel uit.

Dus: weg met die energiedrankjes!

Kinderen jonger dan 13 jaar blijven er best ver van weg. Tot 18 jaar hou je het best bij maximaal één blikje per dag, daarna ten hoogste vier blikjes.