“De kinderen leren bij ons tekenen, schilderen, boetseren en foto’s en filmpjes maken”, zegt directeur Stijn Schrauwen.© RR

Academie opent bijhuizen in Arendonk en Ravels: “Wees snel, want klassen lopen vlug vol”

Arendonk, Ravels -

De Academie Arendonk, die vandaag al 1.800 leerlingen telt en bekend is over heel Vlaanderen, opent vanaf volgend schooljaar nog twee externe bijhuizen voor kinderen van 6 tot 11 jaar: een in eigen dorp en een in buurgemeente Weelde (Ravels).

Eddy Meulemans

“Het is niet de eerste keer dat wij buitenshuis uitbreiden”, zegt directeur Stijn Schauwers van Academie Arendonk. “Zo hebben we al sinds 1998 een apart filiaal in Kasterlee. In totaal 330 kinderen leren daar op woensdagmiddag tekenen, schilderen, boetseren en foto’s en filmpjes maken.”

Datzelfde aanbod wil Academie Arendonk vanaf volgend schooljaar ook uitrollen in een leslokaal van basisschool De Verrekijker in Weelde. De schepenen van Onderwijs van beide gemeenten, Rob Blockx (Iedereen 2370) van Arendonk en Hans Heylen (CD&V) van Ravels, zijn dat zo overeengekomen. De lessen vinden plaats op woensdagmiddag: om 13.30 uur voor de kinderen van 6 tot 8 jaar en om 15.20 uur voor de 9- tot 11-jarigen.

Voortrekker

In Arendonk zelf wordt een extra lesmoment ingericht in het splinternieuwe crealokaal van basisschool De Stip. Voor het eerst gebeurt dat als een naschools initiatief: op dinsdag meteen na de normale schooltijd om 15.35 uur. Het gemeentebestuur van Arendonk wil zo een voortrekker zijn in de uitvoering van een nieuw Vlaams decreet dat lokale besturen stimuleert om een geïntegreerd programma van buitenschoolse opvang en activiteiten aan te bieden voor álle kinderen en gezinnen.

“Iedereen is welkom in de academie en iedereen moet de kans krijgen om kunstonderwijs te volgen, ook kinderen uit kwetsbare groepen”, zegt directeur Stijn Schauwers. “We vinden het belangrijk om een divers publiek aan te trekken. De kinderen krijgen hier een creatieve tijdsbesteding en kansen om zich verder te ontplooien.”

De beschikbare plaatsen zijn wel beperkt: 36 in Weelde en 18 in Arendonk. “Wees snel, want de klassen lopen vlug vol”, waarschuwt de directeur. De inschrijving bedraagt 83 euro per jaar voor het eerste kind en 53 euro voor het tweede.

Latere studiekeuze als architect

Voor jongeren van 14 tot 17 jaar komt er in het hoofdgebouw van de academie op de Wampenberg in Arendonk op zaterdag nog een nieuwe opleiding bij: architectuuratelier, bedoeld voor wie geboeid is door mooie gebouwen, design en ontwerpen. Volgens de academiedirecteur is de opleiding ook een goede voorbereiding op een latere studiekeuze als architect, interieurvormgever of productontwerper.

www.academiearendonk.be

De Academie Arendonk telt vandaag al 1.803 leerlingen en is bekend over heel Vlaanderen.© EMA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners