Graspop is uitverkocht, maar hoe zit het met de andere Belgische festivals?

Voor het eerst in haar geschiedenis haalt Graspop dit jaar het bordje ‘uitverkocht’ boven. De populariteit van het metalfestival zit zichtbaar in de lift, maar voor veel andere festivals loopt het minder storm. Een overzicht van de Belgische festivals.

Guy Stevens

Graspop Metal Meeting (21-24 juni)

Headliners als Guns N’ Roses, Iron Maiden, Ozzy Osbourne en Volbeat: meer had Graspop dit jaar niet nodig om alle tickets twee weken voor de start van het festival al de deur uit te zien gaan. Op vier dagen tijd komen 200.000 bezoekers naar Dessel.

Tickets kopen? Er is nog hoop, want er is voor elk soort van ticket een wachtlijst geopend. Iemand die toch beslist van niet te gaan headbangen, kan zijn ticket hier weer te koop aanbieden.

Tomorrowland (20-22 juli en 27-29 juli)

© Geert Van de Velde

Heel de wereld spreekt over Tomorrowland, het YouTube-kanaal wordt vanuit alle windstreken bekeken en inwoners van zowat alle landen delen selfies van zichzelf op het dancefestival in Boom. Geen wonder dat er niet meer nodig is dan een veelvoud aan minuten om volledig uit te verkopen. Elk weekend komen 180.000 festivalgangers naar domein De Schorre, waar ze zich onderdompelen in de Efteling voor volwassenen, op een bedje van de beste beats en lekker eten.

Tickets kopen? Kan niet, het festival is volledig uitverkocht.

Rock Werchter (5-8 juli)

© BELGAIMAGE

De strafste line-up in jaren, horen we van veel mensen die zich dit jaar een ticket voor Rock Werchter aangeschaft hebben. Met Queens of the Stone Age, Gorillaz, Arctic Monkeys, Nick Cave and the Bad Seeds, Pearl Jam, Jack White, The Killers, Snow Patrol en London Grammar - om er maar enkelen te noemen - krijgen de festivalgangers een heel gevarieerde affiche voorgeschoteld.

Dat de fans van Pearl Jam de trouwste zijn, bewijzen ze elke keer opnieuw door de tickets voor die dag het snelst te doen uitverkopen. Ook dit jaar is zaterdag al uitverkocht en voor zondag zijn ook alle kaartjes de deur uit. Voor donderdag en vrijdag zijn er nog voldoende kaartjes te koop. Ook combitickets kan je nog kopen.

Tickets kopen? Kan nog, op deze website.

Pukkelpop (15-18 augustus)

Met Kendrick Lamar komt de populairste rapper van het moment naar Kiewit, maar ook de rest van de affiche oogt mooi. Een kleine greep uit de namen: The War on Drugs, Arcade Fire, Imagine Dragons, Dua Lipa, N.E.R.D, Oscar and the Wolf, Bazart en Roisin Murphy.

Tickets kopen? Kan nog voor alle dagen, op deze website.

Suikerrock (27-29 juli)

Naar jaarlijkse gewoonte heeft Suikerrock een bijzonder gevarieerde affiche, met groepen van vroeger en nu. Alanis Morissette, Anouk, Goo Goo Dolls, OMD, Kool & The Gang, Pitbulle, Kraantje Pappie en Lost Frequencies zakken af naar het festivalterrein langs de kerk van Tienen.

Tickets kopen? Dagtickets en combitickets zijn nog te koop via deze website.

Lokerse Feesten (3-12 augustus)

© AFP

Tien avonden lang staat de Grote Kaai in Lokeren in het teken van muziek. Niet alleen de beste groepen uit eigen land zakken af naar de Oost-Vlaamse stad, maar ook vanuit het buitenland komt grof geschut. Enkele namen die al bekendgemaakt zijn: Arsenal, Simple Minds, Steel Panther, Clouseau, Bart Peeters, Dropkick Murphys, Pretenders, The Prodigy, Triggerfinger, dEUS, Kasabian, Zara Larsson, 2manydjs en Front 242.

Tickets kopen? Voor elke festivaldag zijn er nog tickets te koop.

Dour Festival (11-15 juli)

Een van de grootste alternatieve festivals in Europa, elk jaar met een gewaagde en bijzonder gevarieerde affiche: Dour Festival is niet voor niets voor veel festivalgangers de favoriete uitstap tijdens de zomer. Komen dit jaar naar de Waalse gemeente: alt-J, Booba, Big Boi, Mura Masa, Soulwax, Paul Kalkbrenner, The Chemical Brothers en rapicoon Tyler, The Creator.

Tickets kopen? Kan nog, en wel voor alle festivaldagen. Ook combitickets zijn er nog. Koop ze hier.

Les Ardentes (5-8 juli)

Tijdens Rock Werchter is het ook aan de andere kant van de taalgrens feest. Daar staan onder meer Massive Attack, Migos, Damian ‘Jr. Gong’ Marley en Wiz Khalifa op de affiche.

Tickets kopen? De combitickets zijn al uitverkocht, afzonderlijke dagtickets kun je hier wel nog krijgen.

TW Classic (14 juli)

Kraftwerk, The National, Editors, dEUS, Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, Richard Ashcroft en het Nederlandse Blof: van een tegenvallende affiche kan je TW Classic dit jaar absoluut niet beschuldigen.

Tickets kopen? Ondanks de indrukwekkende affiche zijn er nog steeds tickets te koop.

Werchter Boutique (16 juni)

Komend weekend zakken heel wat grote namen al af naar de weide van Werchter. Bruno Mars, Years & Years, Oscar and the Wolf, Jessie J en Tom Odell komen, naast Lil’ Kleine.

Tickets kopen? Kan nog, en wel hier.

Laundry Day (1 september)

Het dancefestival op Linkeroever, waar naast een hoop dj’s nu ook acts als De Jeugd van Tegenwoordig hun plaats hebben.

Tickets kopen?Kan nog.

Couleur Café (29 juni-1 juli)

De omstreden Damso zong dan wel het WK-lied niet, naar het Brusselse festival zakt hij wel af. Samen met Amadou & Mariam, Alborosie, George Clinton, Leon Bridges, Gregory Porter, Ibeyi, Selah Sue, Oddisee, Stikstof, Young Yhug, Ziggy Marley, Coely en vele anderen zorgt hij voor vuurwerk in de hoofdstad.

Tickets kopen? Het is nog niet te laat, maar wacht niet te lang. De laatste 300 combitickets worden hier verkocht.

Rock Zottegem (29 juni-2 juli)

Rocken kunnen ze in Zottegem, bewijzen ze er jaarlijks, en dit jaar is het niet anders. De Kreuners, The Jesus and May Chain, Arno, Fleddy Melculy, Levellers, Fischer Z, The Offspring, Millionaire en Kaiser Chiefs: gitaren bij de vleet. Er is ook plaats voor Coely, Clouseay, Jebroer, Lost Frequencies en Lil’ Kleine.

Tickets kopen?Kan hier, voor alle dagen zijn er nog tickets.

Cactusfestival (13-15 juli)

Aan het Minnewaterpark in Brugge kan je elk jaar terecht voor mooie muziek in een prachtig kader. Aan zowat iedereen is gedacht, met affiche waarop zowel plaats is voor Emeli Sandé, Nils Frahm, Lamb, Mogwai en Arsenal als voor Triggerfinger, Goldfrapp, Charlotte Gainsbourg en Tune-Yards.

Tickets kopen? Dagtickets, combitickets en weekendtickets: allemaal zijn ze nog beschikbaar.

Festival Dranouter (3-5 augustus)

Zo folky als vroeger is het al lang niet meer op Dranouter. Enkele folkzangers en -groepen komen nog wel naar het West-Vlaamse dorp, maar daarnaast komen ook nog Intergalactic Lovers, Brihang, Jake Bugg, Angèle, Selah Sue, Zap Mama, Gogol Bordello, Absynthe Minded, Frank Vander linden, Goran Bregovic, ’t Hof van Commerce, Milow, Passenger en The Mavericks.

Tickets kopen? Kan nog, via deze website.

Reggae Geel (3-4 augustus)

Het beste uit de reggaewereld zakt elk jaar naar de Kempen af om er op te treden tussen de echte liefhebbers, al dan niet in hogere sferen. De grootste naam dit jaar is Lee ‘Scratch’ Perry.

Tickets kopen? Doe je hier, er zijn er nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen