Foto: FoundationdesFemmes/LeMonde

100 medewerkers uit de Franse filmsector vragen wet tegen seksueel geweld bij start Filmfestival Cannes

100 medewerkers uit de Franse filmsector, onder wie veel actrices, vragen vandaag in een open brief een alomvattende wet tegen seksueel en seksistisch geweld. Ze doen dat niet toevallig bij de start van het Filmfestival van Cannes en bijna 7 jaar na #MeToo. De open brief staat online en in de Franse krant Le Monde. De Franse producent Alain Sarde is gisteravond beschuldigd van aanranding en verkrachting. 

De open brief begint als volgt: "We zijn met 100, maar in werkelijkheid zijn we met honderdduizenden." Het initiatief komt van La Fondation des femmes, #Metoomédia en actrice Anna Mouglalis. Onder anderen de actrices Isabelle Adjani, Charlotte Arnould, Juliette Binoche en Judith Godrèche, die in februari de Franse regisseurs Benoît Jacquot en Jacques Doillon beschuldigde van verkrachting toen ze nog minderjarig was, ondertekenden de brief. Zowel Jacquot als Doillon ontkennen de feiten. Ook de schrijfsters Christine Angot en Leila Slimani zetten hun naam onder de brief.

"Onze #MeToo-uitingen hebben een realiteit onthuld die in ontkenning ondergedompeld is: seksistisch en seksueel geweld is systematisch, niet uitzonderlijk", staat er in de brief. "De voorbije 7 jaar hebben we voor onszelf gesproken en voor alle vrouwen, mannen en kinderen die dat niet kunnen."

De hashtag #MeToo ging in 2017 viraal, toen enkele vrouwen de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Ondanks de moed van de slachtoffers, neemt de straffeloosheid toe

100 medewerkers uit Franse filmsector in open brief

"We zijn niet alleen nummers: vrouwen en mannen uit alle vakkringen, wij komen samen om een alomvattende wet tegen seksueel en seksistisch geweld te vragen, die ambitieus is en ondersteund wordt door middelen. Want ondanks de moed van de slachtoffers, neemt de straffeloosheid toe", aldus de briefschrijvers. Volgens hen was in 2022 al 94 procent van de klachten over seksueel geweld geseponeerd.

De nieuwe alomvattende wet zou onder meer moeten toelaten om "de definitie van verkrachting en instemming te verduidelijken, de definitie van incest in te voeren, serieverkrachters te berechten voor alle gekende verkrachtingen, het makkelijker maken bewijs te verzamelen, gespecialiseerde brigades op te richten, onderzoeken naar de seksuele geschiedenis van slachtoffers te verbieden", evenals slachtoffers toegang te geven tot "onmiddellijke en gratis toegang tot psychotraumatologische zorg".

Nog meer onthullingen tijdens Filmfestival van Cannes?

Naast deze open brief gonst het in Frankrijk al enkele dagen van de geruchten dat er een lijst zou circuleren met namen van nog 10 mannen uit de sector (regisseurs, acteurs, producenten) die vrouwen zouden hebben misbruikt. Het blad Elle heeft gisteravond intussen al 1 naam bekendgemaakt: producent Alain Sarde. Hij wordt door 9 vrouwen beschuldigd van verkrachting of aanranding. 

Alain Sarde neemt een prijs voor Jean-Luc Godard in ontvangst in Cannes (mei 2014)
Foto: AP

Sarde was de voorbije 30 jaar een vaste waarde in Cannes. Hij is de producent van meer dan 200 langspeelfilms, waaronder 'Mulholland Drive' van David Lynch en 'Le pianiste' van - de ook niet onbesproken - Roman Polanski. Zijn advocate heeft al laten weten dat Sarde "verontwaardigd en kapot is door deze beschuldigingen, die stuk voor stuk vals zijn." Toch was er in 1997 al eens een klacht tegen hem over aanranding en pooierschap. Die werd toen wel geseponeerd wegens gebrek aan bewijzen. 

Cannes is nooit vies geweest van een schandaal, maar op #MeToo zit niemand te wachten

Lieven Van Gils, VRT NWS-filmjournalist

Maar de mogelijke onthulling van nog meer namen, hangt als een donkere wolk boven het Filmfestival van Cannes, dat vanavond begint. Volgens de krant Le Figaro heeft de organisatie een plan van aanpak voor mochten er namen bekendgemaakt worden die meegewerkt hebben aan een van de films die in de officiële competitie zitten. 

VRT NWS-filmjournalist Lieven Van Gils is sinds gisteren in Cannes en benadrukt in De Ochtend dat er nog bijzonder weinig geweten is. "Verder zijn er geen details, wie zijn dat, zijn die beschuldigingen gegrond, wanneer gaan die namen naar buiten komen, kan je de films van die betrokkenen nog vertonen? Het festival heeft al wel gezegd: we gaan geval per geval bekijken. Het heeft ook al een crisisbureau ingeschakeld om adequaat te reageren, mochten die namen dan toch bekend raken, mocht dat bommetje vallen.".

"Cannes is nooit vies geweest van een schandaal, maar #MeToo in Frankrijk, daar zit niemand op te wachten. Het moet hier een groot filmfeest worden. Festivaldirecteur Thierry Frémaux zei gisteren tijdens een persconferentie nog dat ze beslist hebben een festival zonder polemiek te organiseren, maar we zullen dus moeten afwachten of dat zal lukken", besluit Van Gils. 

Het Filmfestival van Cannes opent vanavond met 'Le deuxième acte' van Quentin Dupieux. De absurde komedie gaat er in wereldpremière, maar zit niet in de officiële competitie en dingt dus niet mee naar de Gouden Palm die op zaterdag 24 mei wordt uitgereikt.  De Amerikaanse actrice Meryl Streep wordt vanavond ook geëerd voor haar hele carrière

Meest gelezen