© bdd

Deze vier kruispunten op Turnhoutse ring worden binnenkort conflictvrij

Volgens de lijst met zwarte verkeerspunten in Vlaanderen zijn er nog vijf die in de Kempen moeten aangepakt worden. De Turnhoutse ring neemt met vier kruispunten het leeuwendeel voor zich. Het stadsbestuur wil die allemaal veiliger maken voor de zwakke weggebruiker.

ronny van den ackerveken

Opvallend is dat het kruispunt van de ring met Graatakker en Steenweg op Zevendonk niet in de lijst is opgenomen. “Nochtans is dat het grootste zwarte punt in de stad”, zegt schepen van Mobiliteit Marc Boogers (Groen). “Dat komt omdat er al een oplossing is uitgetekend met de ondertunneling van de ring ter hoogte van het stadspark. Daardoor zouden de kruispunten met de Steenweg op Tielen, Rubensstraat en Graatakker/Steenweg op Zevendonk een pak veiliger moeten worden. Het ziet er naar uit dat die werken op lange termijn gaan gebeuren. De kosten bedragen 20 miljoen euro, maar de Vlaamse regering heeft er nog geen budget voor. Bovendien heeft het afsluiten van het kruispunt een grote impact op de verkeersdoorstroming. In afwachting willen we wel met enkele andere ingrepen de situatie veiliger maken voor de zwakke weggebruiker.”

Onteigeningen

Voor de vier kruispunten die als zwart punt zijn aangeduid, ligt de voorlopige planning nog niet allemaal vast. “De ring wordt ter hoogte van de de Steenweg op Mol in 2019 conflictvrij gemaakt. Het kruispunt aan de Steenweg op Antwerpen krijgt ook volgend jaar een herinrichting. Om het nog veiliger te maken voor de zwakke weggebruiker zijn onteigeningen nodig. De timing die gegeven wordt voor de kruispunten aan de Steenweg op Tielen en de Steenweg op Merksplas zijn ons onbekend. Volgens mij gaat het om een geschatte timing. Over mogelijke werken dit jaar of in 2019 is ons niets meegedeeld”, vertelt Marc Boogers.

Alle kruispunten

Het stadsbestuur heeft de intentie om alle kruispunten van de ring nog veiliger te maken. "Het conflictvrij maken van elk kruispunt is een idee dat gelanceerd werd in 2014. Samen met de mobiliteitsambtenaar wordt kruispunt per kruispunt bekeken. Wegbeheerder heeft laten weten dat dit najaar het kruispunt van de ring met de Steenweg op Oosthoven als eerste aan de beurt komt." Het vijfde zwarte punt in de Kempen is het kruispunt Grotesteenweg, Herdersstraat, Veerleseweg, Westerloseweg en Zammelseweg in Geel. Wanneer daar werken gepland zijn, is niet gekend. Net als bij de kruispunten van de ring in Turnhout is AWV de wegbeheerder. Noch de woordvoerder van AWV, noch het stadsbestuur van Geel kan een planning geven.