Hebben de Roemeense broers Valentin opzettelijk aangereden om hem te doden? Jury gaat in beraad

© BELGA

Opwijk/Leuven -

Zeven dagen lang heeft het proces rond de broers Puica geduurd, maar dinsdagochtend kregen Stefan (23) en Bujor (29) het laatste woord. Nu buigt de jury zich over de schuldvragen: hebben zij Valentin-Vasile Popa (21) opzettelijk gedood? En deden ze dat met voorbedachte rade?

Jochen Henrioulle

“Je ziet met blote ogen het verdriet bij de mama van het slachtoffer, dat kan ik moeilijk onder woorden brengen.” Bujor Puica kreeg het laatste woord tijdens zijn proces voor het Leuvense hof van assisen en wilde zich excuseren bij de familie van Valentin Popa. “Ik heb hem nooit willen doden. Het spijt me voor alles wat er gebeurd is.”

De hele zaak startte bij de verkoop van een Audi Q7. Vasile uit Opwijk wilde die verkopen, omdat hij wel een extra zakcentje kon gebruiken voor de bouw van zijn huis. Bujor en Stefan Puica toonden snel interesse en besloten de wagen te kopen. Eindelijk hadden zij hun droomwagen.

LEES OOK. Twee Roemeense boerenzonen voor hof van assisen voor moord door aanrijding met auto

De broers betaalden in totaal 7.000 euro, zo vertelde de verkoper. “Ik heb hen 1.000 euro korting gegeven, omdat er een klein probleem was met de auto. Hij lekte wat olie. We kwamen toen goed overeen, het waren vriendelijke jongens.”

Maar enkele dagen later waren Stefan en Bujor niet meer zo tevreden met de Q7. Zij waren langsgegaan bij de garagist en de reparatie zou meer kosten dan voorspeld, zo lieten ze weten. Daarom trokken ze terug naar Opwijk om hun geld terug te vragen. Vasile wilde dat niet geven, dus mondde dat gesprek uit in een discussie. De broers vertrokken, zonder de Q7. (lees verder onder de foto)

© BELGA

Dezelfde avond keerden de Roemeense broers alweer terug naar de boerderij, nu met zes vrienden. De discussie van eerder op de avond escaleerde nu in een totale vechtpartij, waarbij de vrouwen en kinderen in de boerderij moesten vluchten.

Ook de broers wilden wegvluchten en stapten in de Q7, met Bujor aan het stuur. Maar midden op de weg stopte hij en reed hij achteruit, over Valentin. Bujor versnelde dan weer vooruit en reed zo een tweede keer over het slachtoffer. Daarna nam zijn broer Stefan het wiel over en reed hij nog een derde keer over Valentin, die twee weken later overleed aan zijn verwondingen.

Jury in beraad

Hebben de broers Puica het slachtoffer nu opzettelijk gedood? En deden ze dat met voorbedachte rade? Over die vragen moet de jury zich dinsdagnamiddag buigen. Ook Stefan wilde zich dinsdagochtend excuseren bij de familie voor wat er in Opwijk gebeurd is: “Het spijt me. Alstublieft, vergeef me. Ik begrijp jullie pijn, maar kan hem niet terugbrengen.” (lees verder onder de foto)

Pavel R.© BELGA

Nochtans bleven Bujor en Stefan altijd ontkennen dat ze Valentin wilden doden. “Ik heb niets gevoeld”, zei die eerste eerder tijdens het proces. “Ik kon niets zien, want de voorruit was verbrijzeld”, vertelde jongere broer Stefan.

Wat Stefan niet helpt, is dat uit camerabeelden blijkt dat de voorruit niet verbrijzeld was op het moment dat hij het slachtoffer aanreed. Dat gaf één van zijn kameraden - Pavel R. - nu ook toe. Hij vertelde ook nog dat hij iemand zag liggen op de weg en Stefan toeriep dat er mensen op straat stonden. Maar die laatste reed door, over het slachtoffer.

LEES OOK. Volgens advocaten van Roemeense broers zijn hun cliënten niet schuldig aan moord: “Ze hebben hem niet opzettelijk gedood”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen