© atv

Geen Olympische Spelen voor 3X3 Belgian Lions: “Eerste dag heeft ons genekt”

Wat een ontgoocheling voor de 3X3 Belgian Lions op het olympisch kwalificatietoernooi in het Hongaarse Debrecen. De Belgen verloren de drie poulewedstrijden en mogen definitief een kruis maken over de Olympische Spelen in Parijs. “De eerste dag heeft ons genekt”, zei een zwaar aangeslagen Dennis Donkor.

Patrick Ceulemans in Debrecen

LEES OOK. Olympische Spelen zijn ver weg voor 3X3 Belgian Lions na dramatische dag in kwalificatietoernooi: “Dit zagen we niet aankomen”

Na de 19-21-nederlaag tegen Japan en de 17-21 opdoffer tegen Mongolië op de openingsdag gingen de 3X3 Belgian Lions op de tweede dag van de groepswedstrijden op zoek naar een eerste winst. Mits een zege tegen Polen zouden Dennis Donkor, Thibaut Vervoort, Jonas Foerts en Bryan De Valck nog kans maken op een stek in de kwartfinale. Die laatste strohalm kon de nummer 9 van de wereld niet pakken.

Na een thriller van formaat staken de 3X3 Belgian Lions bij 19-17 en na twee tweepunters van Jonas Foerts een hand uit naar de zege. In de laatste minuut verzilverden de Polen na een dubieuze fout van diezelfde Foerts hun momentum en drukten ze door naar een 19-20 overwinning. De Belgen hadden nochtans twee keer een matchbal, maar vergaten het dus af te maken. Meteen een derde opeenvolgende nederlaag in poule D. “De eerste dag heeft ons genekt. Daar waren we niet op de afspraak. Vandaag reageerden we goed, maar daar koop je niets mee”, aldus Dennis Donkor.

Opdoffer

Voor het Belgisch olympisch 3X3 project is het missen van de Olympische Spelen in Parijs een serieuze opdoffer. Sport Vlaanderen investeert met vijf spelers die onder contract liggen immers stevig in deze sport. Terecht, vermits het één van de snelst groeiende sporten op deze aardbol is. In Parijs zijn er nauwelijks nog tickets beschikbaar voor het olympisch 3X3 toernooi.

Op de Olympische Spelen in Tokio van 2021 waren de 3X3 Belgian Lions met hun vierde plaats nog de verrassing van het toernooi. Op het WK van 2022 in Antwerpen eindigden de Belgian Lions opnieuw vierde en vorig jaar volgde op de European Games in Polen een zilveren medaille.

De Antwerpenaars, die op clubniveau nu voor Team Riffa (Bahrein) uitkomen, maakten vorige maand op de 3X3 World Tour Opener in Japan met een schitterende derde plaats tevens een sterke start. Met opnieuw Thibaut ‘Must See TV’ Vervoort, die na een jaartje China terugkeerde naar zijn eerste liefde, zouden de Belgian Lions die tweede olympische kwalificatie net als vier jaar geleden in hun geliefkoosde Debrecen wel invullen. Team Antwerp won hier ook zijn eerste World Tour.

Grote ontgoocheling bij de 3X3 Lions na het missen van de Olympische Spelen.© BELGA

Na drie opeenvolgende nederlagen staan de Belgian Lions echter met hun beide voeten op de grond. Geen man overboord, maar er zal toch een stevige evaluatie moeten worden gemaakt. Je merkt bij andere landen dat het niveau elk jaar enorm naar omhoog gaat. Willen de Belgian Lions op de internationale scène blijven meespelen, dan moet er enerzijds nog meer geïnvesteerd worden en moeten er anderzijds nog meer (jonge) spelers doorgroeien. In de eerste plaats denken we dan aan Caspar Augustijnen. De 24-jarige en 2m03 grote Antwerpenaar is na een zware knieoperatie en revalidatie, die hij vorig jaar op de European Games in Polen opliep, opnieuw speelklaar. Augustijnen trainde mee in Debrecen en moet de komende maanden bij Riffa dus matchritme tanken.

Kwalificaties voor EK

Voor de 3X3 Lions staan er dit jaar nog belangrijke afspraken in de agenda. Op 7 en 8 juni zijn er in de Deense hoofdstad Kopenhagen de kwalificaties voor het EK. Die mogen de 3X3 Lions niet mislopen. Het EK gaat van 22 tot 25 augustus door in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Zich kwalificeren dit jaar en in 2025 voor het EK en WK moet nu de ambitie worden. Het EK 2026 wordt in Antwerpen georganiseerd. Vanaf het EK in Antwerpen moet dan worden gebouwd richting de Olympische Spelen in 2028 in Los Angeles.

“Het missen van Parijs is een zware ontgoocheling. Gelukkig moeten de jongens op clubniveau en op de World Tour snel weer presteren. Ook met de nationale ploeg vormt de kwalificatie voor het EK de volgende uitdaging. Teleurstelling moet er zijn, maar we moeten nu de rug rechten en snel reageren”, aldus bondscoach Christopher Pegg.

Thibaut Vervoort en Bryan De Valck gingen driemaal onderuit in het Hongaarse Debrecen.© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV