Pride Parade in New York in 2023.
Foto: AP

VS waarschuwt voor mogelijke aanvallen tegen LGBTQI+-gemeenschap, "geen concrete dreiging" voor Brussels Pride

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een wereldwijde waarschuwing uitgestuurd voor mogelijke terroristische aanslagen en geweld tegen personen uit de LGBTQI+-gemeenschap. Ze benadrukt dat Amerikaanse burgers in het buitenland extra voorzichtig moeten zijn. Ook events van de LGBTQI+-gemeenschap zouden een doelwit zijn. In Brussel vindt vanmiddag de Brussels Pride plaats, maar in ons land wordt het dreigingsniveau niet verhoogd.  

De waarschuwing komt er 2 weken voordat op 1 juni de Pride Month begint. Het ministerie vraagt Amerikaanse burgers om alert te blijven op locaties die toeristen vaak bezoeken, "inclusief Pride-vieringen en locaties die worden bezocht door LGBTQI+ personen".

"Vanwege de mogelijkheid van terroristische aanslagen, demonstraties of gewelddadige acties tegen Amerikaanse burgers en belangen adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken Amerikaanse burgers in het buitenland om extra voorzichtig te zijn", klinkt het. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken is zich bewust van de toegenomen mogelijkheid van door buitenlandse terroristische organisaties geïnspireerd geweld tegen LGBTQI+ personen en evenementen. Het adviseert Amerikaanse burgers in het buitenland daarom om extra voorzichtig te zijn."

Eerder deze week kwam er in de VS al een gelijkaardige waarschuwing van de FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. 

Vorig jaar verijdelde de politie in Oostenrijk een mogelijke aanslag tijdens de jaarlijkse Pride Parade in Wenen. Toen werden 3 verdachten opgepakt (van 14, 17 en 20 jaar), zij konden gelinkt worden aan islamitisch extremisme. 

In 2022 werden ook al een 20-tal mannen opgepakt die lid waren van een nationalistische groepering. Zij zouden plannen gehad hebben om een Pride-bijeenkomst in Idaho met geweld te verstoren. 

"Dreigingsniveau niet verhoogd"

Vanmiddag vanaf 14 uur trekt de Brussels Pride door de hoofdstad. De organisatie koos bewust voor het thema veiligheid. "Brussels Pride is een feestelijke, veilige parade", zei Frank Schellings van koepelorganisatie RainbowHouse Brussels vanochtend nog. 

Het Nationaal Crisiscentrum in ons land bevestigt dat het de informatie ook heeft binnengekregen. Het heeft samengezeten met het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse in ons land. "Tot nu zijn er geen concrete aanwijzingen of elementen die wijzen op een mogelijke dreiging of aanval. Het dreigingsniveau wordt niet verhoogd en er worden op dit moment geen bijkomende maatregelen genomen", klinkt het.   

Het algemene dreigingsniveau in ons land staat nog steeds op niveau 3 na de dodelijke aanslag in Brussel op 16 oktober waarbij twee Zweedse voetbalsupporters om het leven kwamen. Dat betekent dat de dreiging "ernstig" is en terreurdaden "mogelijk en waarschijnlijk" zijn. In niveau 3 ligt er volgens het OCAD al een laag bovenop de bestaande veiligheidsmaatregelen.

"Alle normale veiligheidsmaatregelen zijn hier uiteraard van toepassing, de politie is aanwezig, de Pride is beveiligd", zegt VRT NWS-journalist Ferre Windey die in het centrum van de hoofdstad is om verslag uit te brengen van de Pride. "Maar dit bewijst dat dat thema veiligheid niet uit de lucht gegrepen is. Heel veel mensen uit de gemeenschap maken zich daar zorgen over. In Brugge zijn gisteren nog regenboogbankjes vernield met haatboodschappen. Onder online nieuwsberichten over het thema zien we ook veel haatreacties." 

Meest gelezen