© Fotomontage GVA

Burgers en politiek kanten zich tegen windturbine van 234 meter in Dessel: “Waarom een van grootste windmolens in een van kleinste dorpen?”

Dessel -

“Zo’n mastodont hoort niet in Dessel.” De mogelijke komst van een windturbine van 234 meter hoog zet Dessel in rep en roer. Een actiegroep verzamelt handtekeningen en bezwaarschriften en ook elke politieke fractie spreekt zich uit tegen het project.

Annelies Frederickx

Luminus wil een windturbine van 234 meter hoog bouwen aan Goormansdijk, op de grens tussen Dessel en Witgoor. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 8 mei, maar nu al is duidelijk dat het project op veel protest stoot, zowel bij de inwoners als in de lokale politiek.

“Dat is niet verwonderlijk want de windturbine is nefast voor mens, dier en natuur”, weet Dorien Clemens van Actiecomité Windturbine Goormansdijk Dessel. “De omgeving van Goormansdijk is populair bij wandelaars en fietsers omdat het er heel rustig is. Daarnaast is het ook een waardevol gebied voor bijvoorbeeld vleermuizen.”

“De windturbine wordt bovendien dicht bij woonwijken gebouwd”, vertelt Kurt Kerstens. “Gezien de grootte van de windturbine zal iedereen getroffen worden door slagschaduw: ’s morgens zal dat Dessel-Centrum zijn en ’s avonds Witgoor. Luminus haalt aan dat de industriezone de ideale locatie is, maar de molen zal hoger zijn dan het industriegebied breed is.”

Het Actiecomité Windturbine Goormansdijk Dessel bespreekt de volgende stap in het protest.© AF

“Gezien de grootte van de windturbine zal iedereen getroffen worden door slagschaduw: ’s morgens zal dat Dessel-Centrum zijn en ’s avonds Witgoor”

Kurt Kerstens

Actiecomité

Een simulatie van de grootte van de windmolen in een nabijgelegen straat.© Luminus

Standaard bezwaarschrift

De actiegroep verzamelde al meer dan 1.100 handtekeningen. “We hebben onze petitie maandag overhandigd aan burgemeester Kris Van Dijck”, vult Eefje Peeters aan. “Momenteel proberen we die handtekeningen om te zetten in bezwaarschriften. Daarvoor gaan we met een standaard bezwaarschrift, opgesteld door een advocaat, van deur tot deur in de hele gemeente. We houden ook ‘zitdagen’ waarbij we mensen helpen om een bezwaarschrift in te dienen. We nodigen iedereen uit om de standaardbrief te ondertekenen, want iedere handtekening telt.”

De actiegroep vraagt inwoners om een standaard bezwaarschrift te ondertekenen.© AF

Het dossier werd donderdag ook besproken tijdens de gemeenteraad. “Het is de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen om hierover een advies te geven aan de Vlaamse overheid, maar gezien het dossier niet onbelangrijk is willen we hierover een publiek debat houden in de gemeenteraad”, aldus burgemeester Kris Van Dijck (N-VA). “Iedereen is bekommerd om energie, maar we moeten ons afvragen of dit kan in Dessel. Aan alles zijn grenzen. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 8 mei en bezwaren kunnen niet alleen digitaal ingediend worden. Ook handgeschreven bezwaarschriften kunnen afgegeven worden op het gemeentehuis, wat heel laagdrempelig is.”

De windturbine van 234 meter hoog in verhouding met andere gekende objecten.© RR

Unisono tegen

Na de burgemeester namen de verschillende politieke fracties het woord en zij spraken zich unisono uit tegen de komst van de windturbine.

Pieter-Jan Gys (N-VA): “Dat men een van de grootste turbines van ons land wil bouwen in een van de kleinste dorpen, is onverantwoord. Met slechts tien keer de rotordiameter tot de Markt, zal de slagschaduw beide dorpskernen treffen.”

Dirk Melis (D&W) sluit zich hierbij aan. “Zo’n mastodont hoort niet thuis in een landelijke gemeente als Dessel. Het is bovendien onbegrijpelijk dat er geen plan-MER moet aangevraagd worden, want de impact zal groot zijn.”

Ook Paul Meynants (CD&V) uit zijn bezorgdheid. “Windturbines zijn weinig rendabel op land. Ze zorgen, technisch gezien, bovendien voor onstabiliteit op het elektriciteitsnet, waardoor er naast windturbines ook steeds meer batterijcentrales gebouwd moeten worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners