© rr

Na dagen zonder vlees: een maand zonder plastic

U kent ‘Tournee Minerale’. Of ‘Dagen Zonder Vlees’. Nu start ‘Mei Plasticvrij’. Een initiatief van drie bewust levende vrouwen. “Het begon te broeien op Facebook na een massaal gedeeld filmpje met onthutsende beelden van plasticafval in de oceaan”, vertelt Ineke Van Nieuwenhove (51) uit Gent, een van de drie initiatiefneemsters, naast Mies Maria Meulders en Anne Wislez. Bekende Vlamingen als Sean Dhondt, Hilde De Baerdemaeker en Dieter Coppens dienden zich aan als ambassadeur van de actie.

Tom Ysebaert

“Het is ontstellend om te zien hoeveel plastic er in zee terechtkomt en hoe het met een omweg via vissen, garnalen en mosselen op ons bord terugkeert”, zegt Ineke Van Nieuwenhove. “We zijn ons afval aan het opeten. Dat zegt toch genoeg?”

Consument aan de macht

Daarom roepen ze burgers, verenigingen en scholen op om één maand lang het gebruik van plastic zo veel mogelijk terug te schroeven. Wie meedoet, registreert zich op de website en vinkt aan welke actie hij of zij zelf gaat ondernemen.

Van Nieuwenhove: “Met die registratie willen we de overheid en de bedrijven tonen dat er wel degelijk een draagvlak bestaat om het anders aan te pakken. Voor beleidsmaatregelen, voor een ander aanbod in de winkels. De consument heeft volgens ons zeker macht. Je ziet dat in de handel. Sommige winkelketens laten toe dat je je eigen doosjes meeneemt naar de vers-toog. Lidl schrapt plastic zakjes na de zomer. Horecazaken bieden frisdrank in glazen flesjes aan. Omdat ze merken dat de klanten dat willen.”

Op de website vindt u informatie over plastic en een hoop tips om uw plasticgebruik aan banden te leggen (zie hieronder).

© rr

Van Nieuwenhove: “Niemand hoeft zijn drukke leven om te gooien. Als heel veel mensen één ding doen, kan dat al een verschil maken.”

Heeft jullie actie zin in een land waar we goed sorteren en recycleren?

Van Nieuwenhove: “Papier en glas worden goed gerecycleerd, plastic véél minder. Recyclage kost bovendien veel energie en geld. En na x keer recycleren zit je toch met afval. Dat is niet de oplossing.’‘Van bioplastics zijn we ook niet wild. Daar zitten evenzeer chemische additieven in. Composteerbare verpakking belandt vaak in de gewone vuilnisbak bij het restafval, en wordt op die manier niet gecomposteerd.”

Over de gezondheidsschade op de mens is nog amper iets geweten.

“Dat is geen reden om niets te doen. Ook met asbest en fijn stof heeft het jaren geduurd voor we zeker waren dat ze schadelijk waren. Van de additieven weten we wel al dat ze onze hormonen verstoren. Wij beginnen liever vandaag al met het goedje te vermijden.”

Zeggen jullie dat alle plastic verbannen moet worden?

“Dat is onmogelijk. We moeten in de eerste plaats af van het eenmalige gebruik, van het wegwerpplastic. Het is toch krankzinnig dat een materiaal dat decennia meegaat al na enkele minuten in de vuilnisbak gekieperd wordt?”

Niet bang dat je zult weggezet worden als zeurderige groene fundi’s?

“Neen. het thema leeft breed. Dat zien we aan de reacties van de media. De vrouwenbladen schenken er aandacht aan omdat ze hun lezers praktische tips willen geven. Ook Ketnet gaat er iets rond doen. Het zijn vaak de kinderen die hun ouders tot een ander gedrag aanzetten.”

Waarom de maand mei? Omdat dat mooi rijmt op plasticvrij?

“Dat was voor ons nog net haalbaar qua voorbereiding. Dat het ook de uitgelezen maand is voor terrasjes, communies en tuinfeesten – met hun wegwerpplastic, rietjes en ballonnen – is mooi meegenomen als het op bewustwording aankomt.’‘We beginnen met één maand, maar we hopen dat het een blijver wordt. We dromen ervan dat uit een plastic flesje drinken ooit als not done beschouwd wordt.”

Zo houd je mei plasticvrij

De actie Mei Plasticvrij geeft enkele tips om het met minder te doen:

• Neem altijd een herbruikbare tas mee voor je boodschappen. Er zijn er die niets wegen en wasbaar zijn. Zeg tegen de winkelbediende dat je geen tasje of zak nodig hebt.

• Kies in winkels het plasticvrije alternatief, bijvoorbeeld verpakt in karton.

• Koop zo veel mogelijk vers en in bulk.

• Drink kraantjeswater. We hebben het geluk dat er in ons land drinkbaar water uit de kraan komt.

• Gebruik een drinkbus in plaats van steeds een nieuw petflesje.

• Weiger een plastic rietje op café. Drinken gaat perfect met je mond.

• Kies kleren met minder of geen synthetische vezels. Zitten ze er toch in, was ze dan minder vaak.

• Gebruik een blok zeep in plaats van douchegel.

Meer info op www.meiplasticvrij.be