Direct naar artikelinhoud

Boijmans Van Beuningen 'zeker drie tot vier jaar dicht' om problemen met asbest

Het is een droom die Sjarel Ex, de directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, twee jaar geleden na lang lobbyen verwezenlijkt zag. In 2020 opent naast zijn museum het nieuwe Collectiegebouw, een hypermodern depot dat gedeeltelijk toegankelijk zal zijn voor publiek. Maar nu blijkt de kans groot dat het museum zelf dan dicht is.

Museum Boijmans in Rotterdam.

Donderdag stuurde het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders een alarmerende brief aan de gemeenteraad over het museum, dat vorig jaar 280 duizend bezoekers trok. Vanwege asbest in het gebouw en door achterstallig onderhoud is snel een sanering vereist die naar verwachting 'zeker drie tot vier jaar' sluiting betekent. De collectie, die grotendeels gemeentebezit is, moet zo lang elders in de stad worden getoond.

Slechte staat

De kosten van deze operatie zijn afhankelijk van welk scenario wordt gekozen: een 'basisrenovatie' vergt een investering van 110 miljoen euro, de duurste variant 40 miljoen euro meer. Daarbij wordt het museum gedeeltelijk gesloopt en wordt meteen, in de woorden van het college, 'een sprong naar de toekomst' gemaakt: meer ruimte voor publiek en tentoonstellingen.

Tegenstanders van de komst van het Collectiegebouw hadden er indertijd op gewezen dat het museumgebouw in slechte staat was en dat het gezien de te verwachte kosten misschien beter was om dat eerst onder handen te nemen.

Een meerderheid in de gemeenteraad stemde pas met in de bouw van het nieuwe depot nadat een goededoelenorganisatie van de Rotterdamse familie Van der Vorm (grootaandeelhouder van investeringsmaatschappij HAL) de financiering van het 52 miljoen euro kostende project had overgenomen van de gemeente.

Uit de brief van het gemeentebestuur blijkt dat er lang is gedraald met het aanpakken van de onderhoudsproblemen bij Boijmans. In 2006 was al vastgesteld dat er een aanzienlijke hoeveelheid asbest in het museumgebouw is. Vervolgens duurde het zes jaar voordat er een 'businesscase' kwam voor groot onderhoud en asbestsanering. Op dat moment was er 'echter onvoldoende politiek/bestuurlijk draagvlak voor het uitvoeren van het onderhoud', schrijft het huidige college.

Sjarel Ex, de directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.Beeld anp

Nieuwe plannen

Vorig jaar werden er nieuwe plannen gemaakt voor een gedeeltelijke opknapbeurt, maar die werden ingewisseld voor een onderzoek naar een 'integrale aanpak'. Toen werd ontdekt dat het museumgebouw in zo'n belabberde staat is, dat er per direct 'tijdelijke beheersmaatregelen' nodig waren. Die kosten tot eind 2018 ruim 5 miljoen euro.

Het gemeentebestuur meent dat de sanering al op 1 januari 2019 moet beginnen. Er is haast bij - gezien de staat van het gebouw, maar ook omdat het toerisme in de havenstad al vijf jaar aan het aantrekken is. Alleen geven de collegepartijen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA nog geen opdracht tot de ingreep. Die beslissing moet het stadsbestuur nemen dat na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar aantreedt, zo schrijven zij.