Direct naar artikelinhoud
Afval

Vanaf 2019 mogen alle plastic verpakkingen in nieuwe blauwe zak: "Dit gaat verkeerde kant uit"

Vanaf 2019 mogen alle plastic verpakkingen in nieuwe blauwe zak: "Dit gaat verkeerde kant uit"
Beeld KOS

De plannen van Fost Plus om vanaf 1 januari in fasen over te schakelen naar een nieuwe blauwe zak waarin diverse plastics mogen gestopt worden, wekken verbazing bij het bedrijf ECO-oh!, het bedrijf dat de 'roze zak' produceert. Bovendien trekt het Recyclingnetwerk de nieuwe aanpak in twijfel. 

Eén blauwe zak die alle plastic verpakkingen verzamelt, evenals metalen verpakkingen en drankkartons: dat is het principe van het nieuwe afvalbeleid van Fost Plus. Het doel is om het nieuwe systeem geleidelijk in te voeren in heel België. 

Het sorteren wordt dus eenvoudiger voor de burger: alle types plastic verpakkingen mogen in de blauwe zak worden gestopt, dus ook yoghurtpotjes, margarinevlootjes en plastic folie. Nu zijn naast metalen verpakkingen en drankkartons alleen plastic flessen en flacons toegestaan in de blauwe zakken.

Met de nieuwe stap wil Fost Plus naar eigen zeggen "de circulaire economie bevorderen en op langere termijn overal een recyclageoplossing bieden voor alle verpakkingen op de markt". De evolutie zal volgens Fost Plus toelaten om 8 kilogram extra per jaar per inwoner in te zamelen. België zal zo een recyclagepercentage van 64 procent bereiken, ver boven de Europese aanbevelingen (22,5 procent vandaag en 45-55 procent verwacht vanaf 2025).

Verslechtering

ECO-oh, het bedrijf dat de 'roze zak' produceert, reageert verbaasd op het nieuws. "ECO-oh! begrijpt dat het voor de burger eenvoudiger wordt om plastics te sorteren, wanneer alle soorten in één zak mogen. Toch leren de cijfers dat vandaag al meer dan twee miljoen Vlamingen, of een op de drie, al op een correcte manier restplastics (botervlootjes, yoghurtpotjes, folies, ...) sorteren die via de roze zak of het recyclagepark later gerecycleerd worden", zo stipt ECO-oh! vannamiddag aan in een persbericht.

Verslechtering
Beeld Photo News

Het voorstel van Fost plus mag op korte termijn niet leiden tot een verslechtering van het recyclageproces. "Wanneer burgers alle plastics samen mogen steken in de blauwe zak, zoals Fost plus voorstelt, vraagt dit een extra stap in dit proces en vergroot de kans dat recycleerbare plastics toch in de verbrandingsoven belanden." 

ECO-oh! dringt er bij Fost Plus op aan zijn voorstel te herbekijken. Het bedrijf wacht ook af hoe de ministers van de verschillende gewesten in ons land zullen reageren op deze voorstellen.

"Weinig milieuwinst"

"Door over te schakelen naar een nieuwe blauwe zak vanaf 1 januari 2019 waarin naast het gewone plastic ook metalen verpakkingen, yoghurtpotjes en drankkartons mogen gestopt worden, schakelt België over op het Nederlandse systeem, waarvan vast is komen te staan dat het niet goed werkt", reageert Rob Buurman van het Recyclingnetwerk dat actief is in de Benelux. Buurman heeft het al een tijdje aan de stok met het recycleerbedrijf Fost Plus.

"Er wordt weinig milieuwinst gemaakt door het nieuwe beleid van Fost Plus. Het is niet omdat je een groter aantal verpakkingen ophaalt, dat je winst maakt. Het gaat erom wat je met dat materiaal kan doen. De kwaliteit van het ingezamelde, heterogene materiaal gaat achteruit", aldus Buurman. "Zelfs bedrijven als Coca Cola en Spa geven toe dat ze onvoldoende gerecycleerd materiaal vinden om hun verpakkingen te maken. Resultaat is dat we dan weer meer olie gebruiken om nieuwe plastic verpakkingen te maken. Dat gaat dus de verkeerde kant uit. We willen met z'n allen net minder olie verbruiken."

'Er wordt weinig milieuwinst gemaakt door het nieuwe beleid van Fost Plus'
Rob Buurman (Recyclingnetwerk)

Rob Buurman pleit voor het invoeren van statiegeld. Daarvan zei Stephan Wilders, voorzitter van Fost Plus, op de persconferentie bij Fost Plus vanochtend, dat het recyclagebedrijf er niet van willen horen. "We hebben een goed performant inzamelsysteem met onze blauwe plastic zakken in België, en we willen de consument niet confronteren met nog een ander systeem", aldus Windels.

"Jammer", zegt Rob Buurman, die ook een Statiegeldalliantie heeft opgericht met meer dan 50 milieuorganisaties, bedrijven en gemeenten die er deel van uitmaken. "En het klopt ook niet dat de verbruikers geen statiegeld willen. Test-Aankoop is er voorstander van, en die vertegenwoordigen toch de verbruikers?"

Vergoeding

Ook sp.a-parlementslid Steve Vandenberghe pleit ervoor om statiegeld in te voeren op flesjes en blikjes. "Mensen brengen hun lege flessen en blikjes naar de supermarkt en krijgen daar een vergoeding voor in de plaats, zoals nu al gebeurt met glazen flessen. Zo hebben we een zuivere stroom aan PET-grondstof om 100 procent gerecycleerde plastic flessen te maken."

Steve Vandenberghe (sp.a).Beeld BELGA

Met het statiegeld wordt ook meteen iets gedaan aan de zwerfvuilproblematiek. "Met een statiegeldsysteem kan ons zwerfvuil daarentegen met 40 procent dalen", meent de sp.a'er. 

'Met een statiegeldsysteem kan ons zwerfvuil met 40 procent dalen'
Steve Vandenberghe (sp.a)