Oostendse CD&V trekt zes jongeren naar voren op lijst

© efo

Met een sterk verjongde kop van de lijst, enkele opvallende voorstellen en een kandidaat-burgemeester lijkt de CD&Vin Oostende helemaal terug.

Edwin Fontaine

“We gaan niet naar links en niet naar rechts. We kiezen voor de weg vooruit”, is de one-liner die meteen ook perfect de positie van de christendemocraten in de badstad omschrijft. Al sinds mensenheugenis in het bestuur met de voorbije zes jaar een maximale verzilvering van drie zitjes in de vorm van twee schepenzetels.

Voorzitter Cyriac Borloo geeft toe dat het geen gemakkelijke verkiezingen worden. “We hebben wel drastisch verjongd want zes van de twaalf eerste kandidaten zijn CD&V-jongeren”, zegt Borloo. “Zij zijn de toekomst en kregen een prominente plaats.”

Opvallende programmapunten bij CD&V zijn een centrumfonds waarbij bouwpromotoren die aan de rand bouwen geld moeten storten in een fonds dat dan aangewend wordt voor renovatie van de binnenstad. Voorts is er een voorstel om de mobiliteit helemaal te herdenken met een zone 30 in de binnenstad en twee randparkings. CD&V wil ook shoppingstroken om het fileprobleem op de Torhoutsesteenweg op te lossen.

De partij wil eveneens een burgerparlement installeren dat zich buigt over belangrijke beslissingen en op sociaal vlak zijn er programmapunten over een permanente nachtopvang voor daklozen en een betere samenwerking tussen de twee ziekenhuizen.

Huidig tweede schepen Krista Claeys en huidig schepen van Cultuur Bart Plasschaert trekken als duo de kop, Johan Verstreken duwt de lijst. “Ik ben ook blij dat gewezen staatssecretaris Reginald Moreels op de zevende plaats staat op onze lijst want hij overtuigde me destijds om in de politiek te stappen, zei Plasschaert. Het was echter Krista Claeys die verraste: “Ja, ik ben kandidaat-burgemeester.”

Voorzitter Borloo concretiseerde. “Het moeten niet altijd mensen zijn die uit Brussel komen”, zegt hij. “Het kan ook een buitenstaander zijn die, zoals in pakweg Knokke en los van het nationale niveau, beslissingen in vraag kan stellen en voorstellen kan doen.”

CD&V hoopt op 14 oktober naar vier of vijf zetels te groeien; daar moeten het lijsttrekkersduo, Moreels, Verstreken en de jongeren voor zorgen. Er is wel nog werk aan de winkel voor de groepsgeest want op de voorstelling ontbraken dertien van de 41 kandidaten.