Direct naar artikelinhoud
Begroting

EU buist Belgische begroting: "Op basis van oude cijfers"

Johan Van Overtveldt (N-VA), minister van Financiën.;Beeld Photo News

De Europese commissie heeft de ontwerpbegrotingen 2018 van alle eurolanden grondig doorgenomen. België krijgt een onvoldoende. Volgens Johan Van Overtveldt baseerde de Commissie zich op oude cijfers. De minister van Financiën is "de boel al een hele legislatuur moedwillig aan het belazeren", hekelt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman.

Ons land levert volgens de Europese Unie te weinig inspanningen om de begroting weer gezond te maken en geeft te veel uit, waardoor de overheidsschuld onvoldoende daalt. Onze overheid zou haar structureel tekort jaarlijks met 0,6 procent moeten verminderen, maar op basis van de huidige plannen zal dat in 2018 niet lukken. 

De Commissie raamt het structurele tekort op 1,5 procent van het bbp. In het verkiezingsjaar 2019 zou dat oplopen tot 1,7 procent. Daarbij komt dat België net als Italië nog steeds een te hoge staatsschuld torst.

De Europese waarschuwing hing al een tijdje in de lucht. Eind oktober had de Commissie in een brief aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) al kritische bedenkingen geuit over het Belgische huiswerk. Ze waarschuwde onder meer voor een te sterke toename van de primaire uitgaven. 

'N-VA zal na dit slecht rapport 'niet anders kunnen' dan extra besparingen door te drukken'
Karin Temmerman (sp.a)

De Commissie stelt zich ook nog steeds vragen bij de impact van de hervorming van de vennootschapsbelasting op de begroting. Volgens de regering wordt die budgetneutraal, maar het Rekenhof uitte daar vorige week nog twijfels over.

Sinds de eurocrisis evalueert de Commissie elk jaar de ontwerpbegrotingen van de eurolanden. Aan de waarschuwing zijn niet meteen procedurele gevolgen verbonden. De Duitse, Luxemburgse, Finse, Nederlandse, Litouwse en Letse begrotingen kregen een prima rapport. Ook die van Estland, Ierland, Cyprus, Malta en Slovakije zijn over het algemeen in overeenstemming met de regels.

Oude cijfers

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) baseert de Europese Commissie zich niet op de meest recente cijfers, die volgens hem beter zijn. Bovendien vraagt de Commissie niet onmiddellijk bijkomende maatregelen. "Europa vraagt ons om de begrotingscontrole in maart grondig te doen, dat zullen we ook doen", aldus Van Overtveldt aan VRT NWS. "Europa legt de vinger op de wonde waar hij moet gelegd worden. We zullen op vlak van uitgaven wat moeten bijsturen."

Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA).Beeld Photo News
'Europa legt de vinger op de wonde waar hij moet gelegd worden. We zullen op vlak van uitgaven wat moeten bijsturen'
Johan Van Overtveldt (N-VA)

"Rusitg en koelbloedig"

Premier Michel ziet geen reden voor paniek. "We hebben duidelijke keuzes gemaakt en houden daaraan vast. We gaan voor relance, niet voor hogere belastingen. Er moet aandacht zijn voor sanering, maar tegelijk voor relance." 

"De feiten hebben de Belgische regering in het verleden bovendien ook al gelijk gegeven, ondanks waarschuwingen van de Europese Commissie", aldus Michel. "In 2016 kregen we ook een pessimistisch rapport van Europa, en nadien zijn de cijfers veel beter gebleken. Ik ben dus rustig en koelbloedig. De relance waar wij voor gaan moet zorgen voor meer groei, voor zuurstof voor de economie. We moeten rationeel zijn in onze uitgaven, we moeten beter uitgeven. Maar nu te hard optreden zou contraproductief zijn voor de relance."

'In 2016 kregen we ook een pessimistisch rapport van Europa, en nadien zijn de cijfers veel beter gebleken. Ik ben dus rustig en koelbloedig'
Premier Michel (MR)

"Er zijn ondertussen meer jobs gecreëerd, maar het is nog niet genoeg. We moeten nog beter doen en werken daarom aan een investeringspact", klinkt het.

"Wake-upcall"

Voor N-VA-Kamerlid Peter Dedecker is de waarschuwing van de Comissie "nogmaals de bevestiging van de stelling dat we de uitgaven dringend onder controle moeten krijgen". Dit moet "een wake-upcall zijn voor iedereen in de regering om de afgesproken besparingen daadwerkelijk door te voeren".

Peter Dedecker.Beeld BELGA

Aan inkomstenzijde zit het wel snor, meent Dedecker. "De inkomsten zitten op schema, waardoor nieuwe belastingen absoluut niet de oplossing zijn, voor zover die in een overbelast land als België überhaupt ooit een oplossing zouden kunnen zijn."

CD&V: "Wel inkomsten aanpakken"

Meerderheidspartij CD&V is van mening - in tegenstelling tot de N-VA - dat de begroting op orde gezet moet worden door de inkomstenzijde aan te pakken. "Voor sommige collega's is dit blijkbaar het signaal om nog verder te besparen in de sociale zekerheid, maar dat is niet aan de orde", zegt CD&V-kamerlid Stefaan Vercamer. "In de sociale zekerheid zijn de structurele hervormingen allemaal uitgevoerd en op koers. Alle begrotingsdoelstellingen zijn daar gehaald."

Stefaan Vercamer (CD&V).Beeld belga

Het huiswerk moet aan inkomstenzijde gemaakt worden, aldus Vercamer. "Het onbelast werken zou 150 miljoen euro kosten, de fiscale regularisatie zal minder opbrengen, de effectentaks ook... Samen is dat goed voor 400 miljoen euro minder inkomsten. En dan hebben we het nog niet gehad over de 2 miljard euro voor de verlaging van de vennootschapsbelasting." Als er dan toch nog moet worden bespaard kan dat volgens Vercamer bijvoorbeeld bij defensie gebeuren.

"Regering wil overheid uithongeren"

Sp.a-Kamerlid Karin Temmerman reageert scherp op het kritische Europese rapport. Ze ziet er een "perverse strategie" van regeringspartij N-VA in om "te besparen op kap van de mensen".

"België krijgt opnieuw een dikke buis", stelt Temmerman. "N-VA zal na dit slecht rapport 'niet anders kunnen' dan extra besparingen door te drukken. Publieke basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg, sociale rechten en openbaar vervoer zullen weer moeten bloeden. Er gaat wéér op de kap van de mensen worden bespaard."

Karin Temmerman.Beeld Photo News

Volgens Temmerman is N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt "de boel al een hele legislatuur moedwillig aan het belazeren." "Hij doet dat keer op keer door inkomsten te beloven waarvan hij op voorhand al weet dat die de staatskas nooit zullen halen. En zo slaat N-VA doelbewust gaten in overheidsfinanciën", meent het sp.a-Kamerlid.