Direct naar artikelinhoud
uz gent

UZ Gent in beroep opnieuw veroordeeld tot boete in zaak overleden anorexiapatiënt

Beeld ter illustratie.Beeld Thinkstock

Het UZ Gent is vandaag door het hof van beroep in Gent schuldig verklaard aan onopzettelijke doding in een zaak rond een 13-jarig meisje met anorexia, dat stierf nadat via een fout geplaatste maagzonde voeding in haar longen terechtkwam. Het UZ werd veroordeeld tot een van 264.000 euro waarvan 211.200 euro met uitstel.

Een verpleegster, een vrouwelijke dokter en het UZ moesten zich voor de rechtbank verantwoorden voor de dood van het meisje, dat stikte omdat een sonde met voeding in de luchtpijp geplaatst werd in plaats van in de slokdarm. De fout werd te laat opgemerkt en het meisje overleed tien dagen later, op 20 mei 2011.

De Gentse correctionele rechtbank oordeelde eind vorig jaar in eerste aanleg dat het UZ Gent schuldig was aan onopzettelijke doding omdat er "op de afdeling pediatrie een structureel gebrek aan toezicht, controle en opleiding was inzake het plaatsen van maagsondes". In eerste aanleg kreeg het UZ Gent de maximale geldboete van 264.000 euro, waarvan de helft met uitstel. 

In beroep werd het UZ veroordeeld tot een boete van dezelfde omvang, 264.000 euro, waarvan 211.200 euro met uitstel.