Direct naar artikelinhoud
Canada

Tien doden nadat bestelwagen inrijdt op voetgangers in Toronto: motief nog onduidelijk

Een bestelwagen reed in op verschillende voetgangers in Toronto.Beeld Twitter

In de Canadese stad Toronto is gisterenmiddag lokale tijd een witte bestelwagen ingereden op voetgangers. Daarbij zijn tien doden gevallen en vijftien mensen gewond geraakt. Dat liet Mark Saunders, commissaris van de politie in Toronto, deze nacht weten op een persconferentie. 

De verdachte is geïdentificeerd als de 25-jarige Alek Minassian, die niet bekend was bij de politie. Over zijn motief is voorlopig niets bekend, maar de autoriteiten gaan voorlopig niet uit van een terroristische daad - al sluiten ze die mogelijkheid op dit moment ook nog niet volledig uit.

Minassian was een onbekende van de politie en zou geen banden onderhouden met terreurorganisaties. Volgens politiecommissaris Saunders lijkt het erop dat de 25-jarige student bewust inreed op de voetgangers. De man kon na het incident zonder bloedvergieten worden opgepakt nadat hij eerst nog probeerde te vluchten. “We onderzoeken op dit moment welke motivatie aan de basis lag voor dit incident”, aldus Saunders.

Lees ook: Dit is wat we nu weten over de 25-jarige verdachte van de aanval in Toronto

Bij het incident vielen minstens tien dodelijke slachtoffers en vijftien gewonden. Dat bevestigde de politie in een gezamenlijke persconferentie met de burgemeester van Toronto John Tory, de premier van Ontario Kathleen Wynne en minister van Nationale Veiligheid Ralph Goodale. De meerderheid van de slachtoffers is nog niet geïdentificeerd.

Volgens Goodale zijn er geen aanwijzingen dat de Canadese nationale veiligheid in gevaar is. “De gebeurtenissen zijn verschrikkelijk, maar lijken op basis van de informatie die we hebben, geen enkele manier de nationale veiligheid te bedreigen.”

"Situatie onder controle"

Rond 13.30 uur lokale tijd reed Minassian in een witte bestelwagen meerdere mensen aan en vluchtte hij nadien met een andere wagen weg. Getuigen beschrijven aan Canadese media hoe “hij slalomde om opzettelijk mensen te raken”. Hulpverleners omschreven de situatie op de plek van het drama als “een bloedbad”.

De situatie is nu onder controle, zei burgemeester van Toronto John Tory. "De stad is momenteel in veilige handen." Hij vroeg inwoners naar huis te gaan en de rust te bewaren. "In deze tijd moeten we zo kalm mogelijk blijven." De politie beveiligde de omgeving van het incident, het metroverkeer is onderbroken.

Inwoners van Toronto moeten volgens de politie de komende dagen rekening houden met wegafsluitingen. Dit vanwege forensisch onderzoek op en in de buurt van het incident. Metrostation North York Centre is voorlopig gesloten.   

Het getroffen noordelijke stadsdeel North York is overdag een levendige buurt. Er zijn veel winkels en restaurants. De witte bestelwagen reed volgens ooggetuigen met hoge snelheid over de straat en de stoep. Op een video van een ooggetuige is te zien hoe hij met een ingedeukte motorkap tot stilstand kwam op het voetpad. De bestuurder liep met een voorwerp af op de politie, maar schoten werden er niet gelost.

G7-top

In Toronto kwamen zondag en maandag de buitenlandministers bijeen van de G7-landen. Ze praatten over conflicten in Syrië, Oekraïne en andere politieke thema's. Canadees premier Justin Trudeau reageerde kort op het incident via Twitter. "Onze gedachten zijn bij alle betrokkenen van het verschrikkelijke incident."

Twitter bericht wordt geladen...