Themabeeld.© Kristof Vadino

Vijfduizend extra plaatsen in gewoon en buitengewoon onderwijs

Er komen vijfduizend plaatsen bij in het buitengewoon onderwijs, in de B-stroom en in BSO- en TSO-opleidingen. Daarvoor wordt 75 miljoen euro uitgetrokken, laat Onderwijsminister Ben Weyts weten.

aofo
Bron: BELGA

De voorbije dagen doken opnieuw berichten op over capaciteitsproblemen in het buitengewoon onderwijs. Zo staan in Antwerpen alleen bijna 700 kinderen op de wachtlijst voor een plaats. In een petitie en een veelbekeken filmpje trokken ouders aan de alarmbel. 

Er gaat nu 16 miljoen euro naar 320 extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs en 58 miljoen euro naar 4.457 extra plaatsen in het gewoon onderwijs, waar er wordt ingezet op meer aanbod in de B-stroom en in de BSO- en TSO-opleidingen. De middelen worden toegespitst op onderwijsgebieden waar tegen schooljaar 2027-2028 een grote groei wordt verwacht, zoals de Vlaamse Rand, Antwerpen en Sint-Niklaas. Bijna een vijfde van de middelen gaat naar het Nederlandstalige onderwijs in Brussel.

De meest recente capaciteitsmonitor voorspelt een nieuwe piek in de leerlingenaantallen tegen het schooljaar 2027-2027. Scholen konden daarom tot eind februari een projectvoorstel indienen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer