Direct naar artikelinhoud
NieuwsWielrennen

Van Aert maakt eind mei zijn rentree in Noorwegen: ‘Een test’

Wout van Aert viel uit in het voorjaar. "Ik ben blij dat ik eindelijk weer een rugnummer kan opspelden. "Beeld BELGA

Twee maanden na zijn val in Dwars door Vlaanderen gaat Wout van Aert weer koersen. Hij start komende donderdag in de Ronde van Noorwegen. De voorbije dagen trainde de renner in Spanje.

Het verhaal is bekend. Wout van Aert viel in Dwars door Vlaanderen in een razendsnelle afdaling naar de Kanarieberg. De schade was erg groot. Hij brak zeven ribben, een sleutelbeen en het borstbeen. Na verder onderzoek bleek hij ook een gekneusde long te hebben.

Van Aert moest een kruis maken over zijn klassieke voorjaar. Zijn hele voorbereiding was afgestemd op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar die plannen werden met één ruwe klap weggeveegd.

Na een operatie in het ziekenhuis van Herentals begon Van Aert aan een langzame revalidatie. “Het was niet altijd makkelijk om van de zijlijn toe te kijken”, zegt Van Aert. “Gelukkig richt ik nu weer de blik naar voren.”

Zijn herstel zal uiteindelijk net geen twee maanden hebben geduurd. Volgers op de sportapp Strava konden zien dat Van Aert op 17 april voor het eerst weer op zijn fiets stapte voor een tocht van zo’n dertig kilometer. Sindsdien ging het herstel in stijgende lijn en op 8 mei trok Van Aert naar het Spaanse Girona voor het grotere trainingswerk. Een keer reed hij 176 kilometer, afgelopen maandag reed hij 216 kilometer.

Groen licht

Plannen waren er om de Ronde van Noorwegen te rijden, maar het definitieve groene licht werd pas vrijdag gegeven.

Van Aert: “Ik ben blij dat ik eindelijk weer een rugnummer kan opspelden. Ik heb de voorbije weken de trainingskilometers kunnen opbouwen, maar dat is nog altijd anders dan koersen. Mijn grote doel is om mezelf te testen. Ik ben niet in de beste vorm, maar ik kijk ernaar uit.”

Ook sportief directeur Merijn Zeeman zegt dat er niet meteen resultaten worden verwacht. “Het is geweldig dat Van Aert terug is. Hij start zonder enige druk om te presteren.”

De Ronde van Noorwegen duurt vier dagen. Over het vervolg van zijn wegprogramma is nog geen beslissing genomen. “Dat zal in de komende weken gebeuren”, aldus Zeeman.