© BELGA

Wouter Beke: “Centrumrechts in Antwerpen is krap maar werkbaar”

Volgens Wouter Beke is het best haalbaar om in Antwerpen verder te besturen met de huidige coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD. Die ‘Zweedse’ meerderheid heeft maar één zetel op overschot. Krap, maar niet onmogelijk, zegt Beke.

bbd

Zoals bekend lijkt Bart De Wever niet geneigd de huidige coalitie in Antwerpen voort te zetten. Die meerderheid heeft maar een zetel op overschot. Gisteren zagen we op VTM hoe hij daarover denkt: “Dat is dan bibberen en beven. En loyaal zijn ze (CD&V en Open VLD, red) ook niet geweest, … op de schepenen na.”

Op Terzake toonde Wouter Beke zich minder pessimistisch over zo’n krappe meerderheid. “Ik herinner me dat CD&V en SP.A ooit een Vlaamse coalitie hebben gemaakt met slechts één zetel op overschot in het Vlaams Parlement. Louis Tobback zei toen dat hij dat ‘iedereen op zijn stoel zou vastbinden om te zorgen voor een werkbare meerderheid’ en die meerderheid heeft toen inderdaad belangrijke beslissingen kunnen nemen.”

Kortom: Zweeds is mathematisch mogelijk in Antwerpen en er zijn voorbeelden uit het verleden die tonen dat het kan, aldus Beke.

Beke weet natuurlijk ook dat als De Wever Groen kan overtuigen om in de coalitie te stappen, de positie van CD&V in het Antwerps bestuur niet meer zeker is. Of dat CD&V alvast veel minder te eisen heeft in zo’n coalitie (wegens mathematisch niet nodig).

Maar natuurlijk, het is aan Bart De Wever om te kijken hoe hij de kaarten legt, weet Beke: “Hij heeft nu het stuur in handen.”

De CD&V-voorzitter betwist trouwens dat Bart De Wever veel zin heeft om CD&V in Antwerpen te laten vallen. “Dat zijn niet de signalen die ik opvang. Maar als hij dat echt wil dan kan hij dat liever vroeger dan later zeggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018