Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Vandenhaute verdedigt komst Armstrong naar Ronde van Vlaanderen

Wouter Vandenhaute.Beeld Photo News

Over een kleine twee weken bezoekt Lance Armstrong de Ronde van Vlaanderen. Dat hij er uitgenodigd is als keynotespreker schoot bij velen in het verkeerde keelgat, maar organisator Wouter Vandenhaute staat nog altijd achter die beslissing. 

"Door Armstrong uit te nodigen, neem ik geen stelling in voor of tegen doping. Ik geef hem gewoon de kans om jaren later zijn verhaal te vertellen", zei hij in De zevende dag.

Vandenhaute zegt dat het onrealistisch is om iedereen te bannen die ooit in contact kwam met doping. "We slagen er niet in op een goede manier naar het verleden te kijken. Soms moet je dingen kunnen afsluiten en er met een frisse blik naar kijken."

'We slagen er niet in op een goede manier naar het verleden te kijken. Soms moet je dingen kunnen afsluiten en er met een frisse blik naar kijken'
Wouter Vandenhaute

Wie dat wel doet, wordt volgens Vandenhaute al te snel in het prodopingkamp geduwd. "Uiteraard ben ik tegen doping. Maar ik ben er wel van overtuigd dat de wielersport veruit de gezondste sport ter wereld is. Maar we willen nog meer uitblinken in zuiverheid. We hebben een voorbeeldfunctie tegenover de andere sporten. Maar die andere sporten pakken dat beter aan."

Volgens de topman van Flanders Classic komt Armstrong gratis spreken. "Hij is zo blij dat iemand met enig gewicht in het wielrennen hem een kans geeft."