Industriebrand legt twee bedrijven in de as, gebouw stort in na ontploffingen

Sint-Pieters-Leeuw -

De zaakvoerder van een autoverwerkingsbedrijf is donderdagnamiddag lichtgewond geraakt bij een brand in Sint-Pieters-Leeuw. De oorzaak ligt vermoedelijk bij slijpwerken. De garage brandde volledig uit. De muren en het dak van een aanpalende lompenopslagplaats stortten in als gevolg van zware ontploffingen. Verschillende aanwezigen op het bedrijventerrein zouden gaan lopen zijn.

De brand situeerde zich in een uitgestrekt gebouw dat zowel op de Bergensesteenweg tegenover de voormalige Makro als op de Jan Baptist Wautersstraat uitgeeft. Op de site zijn tal van bedrijven gevestigd. Het vuur begon bij een firma gelegen aan de Jan Baptist Wautersstraat.

“Daar ontmantelt men gebruikte voertuigen om de materialen vervolgens te sorteren en te recycleren”, legt burgemeester Jan Desmeth (N-VA) uit. “Bij slijpwerken is er rond 16.15 uur iets fout gelopen met de brandstof die nog in de tank zat. De uitbater heeft nog geprobeerd het vuur zelf te blussen, maar dat bleek tevergeefs.”

Ontploffingen

Bij aankomst van de brandweerzone Vlaams-Brabant West stond het pand al volledig in lichterlaaie en was er al een overslag naar de aanpalende firma. Er stonden verschillende gasflessen en er ontstonden stevige ontploffingen. Hierdoor stortten de muren en het dak van de aanpalende firma, waar lompen worden opgeslagen, volledig in.

Naast een massale uitruk van de Vlaams-Brabantse brandweerzone, kwam ook de Brusselse brandweer in bijstand. Op vraag van de brandweer werd ook het gemeentelijk rampenplan afgekondigd om snel en gestructureerd de juiste mensen en middelen ter plaatse te krijgen. (Lees verder onder de foto)

© Tom Vierendeels

© Brandweer Brussel

Enorme rookpluim

De brand ging ook gepaard met een enorme rookpluim die van kilometers ver te zien was. Met een helikopter van de federale politie werd de rook in kaart gebracht. De Civiele Bescherming kwam ter plaatse om metingen uit te voeren.

Bewoners in de getroffen gebieden kregen de raad om ramen en deuren gesloten te houden en om ventilatiesystemen uit te schakelen. Volgens burgemeester Desmeth werden de jeugdtrainingen KV Zuun ook afgelast omdat het terrein zich vol in de rook bevond.

De uitbater van de garage werd voor een controle overgebracht naar het ziekenhuis omdat hij te veel rook had ingeademd.

Gevlucht?

Volgens de eerste oproep bevonden er zich nog verschillende mensen in het gebouw, maar dat zou bij aankomst van de hulpdiensten niet meer het geval zijn geweest. Volgens burgemeester Desmeth bevestigde de zaakvoerder dat iedereen het pand tijdig heeft kunnen verlaten. Wel zouden verschillende aanwezigen op het terrein op de vlucht zijn geslagen, maar het is niet duidelijk waar die aan de slag waren.

Gezien de grote schade was het gebouw niet meer stabiel waardoor de brandweer de twee getroffen bedrijven niet kon betreden. De Civiele Bescherming kwam ‘s avond met kranen ter plaatse om de nog rechtstaande gevels af te breken en het puin uit elkaar te halen. Zowel hulpdiensten als burgemeester hopen dat er zich effectief niemand meer in het gebouw bevond. Volgens de eerste berichten bleven alle andere bedrijven op de site gevrijwaard.

© Brandweer Brussel

© Tom Vierendeels

© Brandweer Brussel

© Tom Vierendeels

© If

© tvp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen