Audit Vlaanderen start vooronderzoek naar financiering van scoutslokaal in Velm

Sint-Truiden -

Audit Vlaanderen start een vooronderzoek naar de rol van de stad Sint-Truiden in de financiering van de renovatie van het Scoutslokaal in de voormalige Velmse kapelanij. Dat vooronderzoek bepaalt of er een vijfde forensische audit zal worden uitgevoerd.

De zaak draait rond het lokaal van de Velmse scouts in de voormalige kapelanij van Velm. Samen met de kerkfabriek Sint-Martinus gaf het Truiense stadsbestuur in de herfst van 2016 de kapelanij een grondige renovatiebeurt. De stad stond borg voor een lening van 350.000 euro die de bank KBC overschreef aan de kerkfabriek.

Vandaag blijkt dat er van die borgstelling nergens een officiële beslissing of document is terug te vinden. “Sterker nog, na nazicht bleek dat de stad voor 143.000 euro facturen betaalde nadat de aannemer zijn beklag had gedaan omdat de kerkfabriek talmde met de betaling van de werken”, zegt schepen van Financiën Günther Dauw (N-VA). Audit Vlaanderen gaat nu een vooronderzoek verrichten naar de rol van de stad in deze zaak. Over de werking van de kerkfabriek van Velm heeft Audit Vlaanderen geen bevoegdheid.

Lees ook: Sint-Truiden wil lening van 143.000 euro terugvorderen van kerkfabriek

Maandagavond werd een raadscommissie gehouden voor de gemeenteraad. “Wat mij verwonderde, was dat alle documenten en facturen die er gepresenteerd werden niet van de financiële dienst kwamen, maar uit de laptop van de kabinetschef van Veerle Heeren”, zegt raadslid Gert Stas (Vooruit). “Jammer genoeg blijkt ook dat de scouts nu zelf moeten instaan voor de verdere renovatie van hun lokaal.”

Wat is er dan nog over van dat geld? Dat bleek volgens waarnemend financieel directeur Paul Vanstraelen zo’n 299.000 euro te zijn. Geld dat volgens Erwin Dehaes van het Centraal Kerkenbestuur niet meer voor de Velmse scouts bestemd is. “We hebben toegestaan dat ze verder verbouwingswerken gaan uitvoeren, maar dan wel met hun eigen middelen. Er was ook geen overeenkomst voor het gebruik van de pastorij tussen de scouts en de kerkfabriek.” (dise)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer