Ophef over standbeeld in Fukushima

Een standbeeld van een kind in beschermingsuitrusting krijgt kritiek in Fukushima. De kunstenaar heeft zich geëxcuseerd.

jvt

Het opvallende standbeeld staat nabij de plaats waar de nucleaire ramp van 2011 plaatsvond. Duizenden mensen raakten ontheemd door de radioactiviteit, en nog velen zijn nog niet kunnen naar hun huizen kunnen terugkeren.

De inwoners van de stad vinden dat het beeld de pijnlijke herinneringen van de nucleaire ramp zal blijven oproepen. Bovendien geeft het de indruk dat mensen er niet kunnen leven zonder beschermende kledij. Ze willen het beeld weg.

‘Ik denk niet dat Fukushima van zijn besmeurde reputatie kan ontsnappen’, zegt inwoner Ikue Tsunoda. ‘Dus ik begrijp wat de beeldhouwer wil zeggen. Maar de stedelingen dragen geen beschermingskledij. Dus ik denk dat het als een provocatie is bedoeld.’

De kunstenaar Kenji Yanobe zegt dat hij wou duidelijk maken dat de lucht weer veilig is. Het kind heeft zijn helm niet aan, en een stralingsteller op zijn kledij staat op nul. Toch vindt hij het erg dat mensen aanstoot nemen aan het beeld. ‘Daarvoor verontschuldig ik me.’ Zijn beeld, Sun Child, moet zijn verlangen voor een wereld vrij van kernenergie voorstellen.

De burgemeester van de stad, Hiroshi Kohata, heeft de beslissing om het beeld te plaatsen, verdedigd. Volgens hem kijkt het kind hoopvol naar de toekomst, en staat het symbool van de zon voor de nood aan groene energiebronnen.

Bij de aardbeving en tsunami in 2011 zijn zo’n 18.000 mensen omgekomen.