© BFM

Meldingen van ladingverlies laatste twee jaar enorm gestegen

Het verlies van een lading vloeibare siliconen door een vrachtwagen op de Ring, zorgde meer dan een dag lang voor ongeziene verkeersellende rond Antwerpen. Helaas was dit lang geen alleenstaand geval. Het aantal meldingen van ladingverlies blijft maar stijgen. Automobilistenvereniging Touring kreeg er in 2016 zo’n 5.900 binnen, terwijl dat er twee jaar eerder 4.160 waren. En dat cijfer van 2014 was al het dubbele van vijf jaar eerder.

dvd

Het gaat om meldingen die worden geplaatst via de app van Touring Mobilis. “De stijging is enerzijds te wijten aan het feit dat onze app door steeds meer mensen gebruikt wordt”, zegt woordvoerder Danny Smagghe. “Anderzijds zijn er steeds meer mensen op de baan, waardoor er ook meer dergelijke incidenten gebeuren. We blijven een zekere nonchalance merken bij het vastmaken van ladingen: vaak gaat het om ladders, kruiwagens en wasmachines op de weg.”

Volgens Touring zorgen de files jaarlijks voor 32 miljoen verliesuren. Zo’n 8 miljoen daarvan zijn te wijten aan incidenten zoals ladingverlies. Hoeveel file er de voorbije dagen exact stond ten gevolge van de gelekte siliconen, is moeilijk te becijferen, evenals de kostprijs. Onderzoeksbureau Transport & Mobility Leuven (TML) berekende dat een uur in de file voor een auto zo’n 12 euro kost, bijvoorbeeld omdat de bestuurder niet op tijd op zijn werk komt. Voor een vrachtwagen ligt dat bedrag drie keer zo hoog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER