© rr

Straks meer afval dan vissen in de Noordzee

Als er niet dringend iets gebeurt aan de vervuiling op zee, dan drijft er straks meer afval in het water dan er vissen zijn. “Dit is een tikkende tijdbom”, zegt milieutoxicoloog Colin Janssen. Een actieplan van staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) moet het tij keren.

fem

Onze zeeën en oceanen zitten nu al vol plastic en het wordt almaar erger: elk jaar komt er tot 12 miljoen ton bij. Vooral via de rivieren komt het in zee terecht.

Boosdoeners zijn plastic verpakkingen, zakjes, visnetten, maar ook kleine plasticdeeltjes die in tandpasta, zeep of cosmetica zitten en vezels van onze synthe­tische kleren. Het grote probleem: plastic breekt niet of nauwelijks af. “We kunnen alleen maar vermijden dat het in het water terechtkomt”, zegt professor Colin Janssen (UGent). Hij hielp samen met een team van wetenschappers mee aan het actieplan van staatssecretaris van de Noordzee Philippe De Backer. Want volgens de professor is het 5 voor 12. “Het is een tikkende tijdbom, maar we weten niet wanneer die gaat ontploffen. Het heeft gevolgen voor het ecosysteem en op lange termijn ook voor onze gezondheid.”

Ook in vis en zeevruchten

De vervuiling doodt per jaar niet alleen anderhalf miljoen dieren, die verstrikt raken of stikken. Aangezien plastic afbreekt in heel kleine deeltjes, zitten zeevruchten en vissen er ook vol van. Vooral door het eten van zeevruchten komen die ook in ons lichaam terecht. Het effect daarvan op onze gezondheid is nog niet bekend

Nog een opvallende vaststelling: in onze waterzuiveringsinstallaties worden de kleine plasticdeeltjes er maar voor de helft uitgehaald. Geen wonder dus dat in de zeeën ook tot 4.000 meter diep plastic wordt gevonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER