Rechtbank kan moordvideo op agenten niet afspelen, parket vraagt vrijspraak

© rdb

Het Brusselse parket heeft de vrijspraak gevraagd voor twee mannen die vervolgd werden voor een poging doodslag op politieagenten. Het tweetal was met een wagen ingereden op een politiepatrouille en het incident was gefilmd door een bewakingscamera, maar die beelden konden niet bekeken worden omdat de FOD Justitie slechts over één licentie beschikt om het bewuste videoformaat af te spelen. De rechtbank doet uitspraak op 5 november.

De feiten speelden zich af in Sint-Jans-Molenbeek, op 17 mei 2016. Een politiepatrouille wilde een wagen tegenhouden waarin twee mannen zaten maar die negeerden de bevelen van de politie. Een andere patrouille plaatste zijn voertuig daarop dwars over de baan om de verdachte wagen tegen te houden maar de bestuurder reed op de agenten in. Die openden tenslotte het vuur op de banden van de wagen om die tot staan te brengen. Bij het incident raakten geen agenten gewond.

Het Brusselse parket vervolgde de twee inzittenden van het voertuig voor poging doodslag op agenten en kwaadwillige belemmering van het verkeer, maar zag zich geconfronteerd met een probleem. Een bewakingscamera had het hele incident gefilmd en in het strafdossier zaten foto’s van die bewakingsbeelden maar het parket wilde ook over de bewegende beelden beschikken. De DVD waarop de beelden stonden bleek echter onleesbaar en navraag bij de helpdesk leerde dat de FOD Justitie slechts over één computer beschikte waarop het betrokken videoformaat kon gelezen worden, omdat er maar één licentie betaald was.

“Het was dus niet mogelijk de bewegende beelden te bekijken en in die omstandigheden heeft het parket een vrijspraak gevorderd, op grond van twijfel”, meldt het Brusselse parket.

Het parket vorderde weliswaar enkel de vrijspraak voor de poging doodslag en vroeg wel om de twee verdachten, die verstek lieten, te veroordelen voor kwaadwillige belemmering van het verkeer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen