© Maurice Deckers

Neos maakt laatste uitstap van dit jaar

Dinsdag 2 oktober stapten 49 Neos-leden op de bus om deel te nemen aan de laatste daguitstap van 2018. Het werd een dag van contrasten: een wereldspeler met de meest moderne middelen en technieken tegenover een boer met een oude rode tractor en zeer veel handenarbeid.

Maurice Deckers

In de voormiddag was er een bezoek gepland bij Reynaers Aluminium in Duffel. "Na de verwelkoming kregen we via een inleidend filmpje, gevolgd door een gegidste rondleiding doorheen de gebouwen, een beeld over de geschiedenis en de activiteiten van dit bedrijf", klinkt het bij de Neos-leden. In 1965 stichtte Jan Reynaers een klein bedrijf onder de naam Dalco. In 1969 zag familiebedrijf Reynaers Aluminium het licht, vandaag telt Reynaers 2.000 werknemers wereldwijd gespreid over 40 landen en exporteert het naar meer dan 70 landen op vijf continenten. Reynaers is een toonaangevende Europese specialist in het ontwikkelen en in de markt zetten van innovatieve en duurzame aluminium toepassingen. Reynaers laat zich in zijn projecten leiden door energie-efficiëntie en verantwoord omspringen met het milieu.

In 2018 zal Reynaers voor het eerst een omzet draaien van een half miljard en behoort het ook tot de genomineerden om Ondernemer van het jaar te worden. Ook financieel heeft het bedrijf de familie Reynaers geen windeieren gelegd, ze komen immers voor op de lijst van de 100 rijkste Belgen. Met zo'n resultaten kon het bedrijf niet anders dan het bezoek van de Neos-leden af te sluiten met het aanbieden van een drankje met bijhorend snoepje.

De aperitief genoten we dus bij Reynaers. Daarna was het tijd voor de lunch: een driegangenmenu in restaurant Kiliaan in Duffel. "In de namiddag trokken we naar Morkhoven voor een bezoek aan de plaatselijke saffraanboerderij", gaan de Neos-leden verder. "Ook hier kregen we een powerpointpresentatie van de activiteit in combinatie met een geleid veldbezoek. Saffraan komt van de stampers van de Crocus sativus Linnaeus. Omwille van de helderrode kleur van de stamper wordt saffraan ook wel het 'rode goud' genoemd. Één kilogram saffraan kost circa 40.000 euro, maar daarvoor heeft men 180.000 bloemen nodig. Buiten het ploegen en frezen, gebeurt alles handmatig en dan moet men ook nog afrekenen met onvoorziene vijanden als muizen, mollen, vogels."

In tegenstelling tot Reynaers levert deze activiteit niet genoeg middelen op om van te leven en zijn deze mensen genoodzaakt nog een ander beroep uit te oefenen om het leefbaar en betaalbaar te houden. "Ondanks dat er hier van enige luxe geen sprake was, werd toch ook afgesloten met een aantal huisgemaakte saffraanproevertjes en een saffraandrankje. Op de terugreis konden we ons afvragen: Wie van beiden haalt nu het meest voldoening uit zijn arbeid, de techneuten van Reynaers die zorgen voor een rijke familie of de saffraanboer wiens boerderij ondanks de vele uren handarbeid onvoldoende opbrengt om ervan te leven?" besluiten de Neos-leden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer