Koningsdag Nederland

Prinses Amalia op Koningsdag, terug na bedreigingen: “Ik ben blij weer hier te zijn”

© EPA-EFE

Miljoenen Nederlandse feestvierders gingen zaterdag de straat op om Koningsdag te vieren, zelfs nu het vertrouwen in de koning een dieptepunt heeft bereikt. Ook kroonprinses Amalia was erbij. Zij vluchtte vorig jaar naar Spanje door bedreigingen van de mocromaffia, en sprak voor de gelegenheid publiekelijk over die ervaring.

Yumi Demeyere
Bron: Reuters, NOS

Koning Willem-Alexander, die zaterdag 56 kaarsjes mocht uitblazen, is lang niet meer zo populair als hij ooit was. Dat bleek deze week uit een jaarlijkse peiling van onderzoeksbureau Ipsos. Willem-Alexander verloor wellicht wat populariteit nadat hij tijdens de pandemie in Griekenland op vakantie was geweest en de sociale regels aan zijn laars lapte.

Het vertrouwen in de koning, die 10 jaar geleden koningin Beatrix opvolgde, is dit jaar gedaald tot 46 procent, zo bleek uit de peiling, terwijl de steun voor de monarchie als geheel daalde tot 55 procent. Tot het begin van de pandemie in 2020 waren die percentages stabiel gebleven op ongeveer 75 procent.

Toch kwamen miljoenen Nederlanders op straat om te delen in de feestvreugde. Ook Willem-Alexander was in zijn nopjes. “Om met je eigen gezin je verjaardag te kunnen vieren, dat is natuurlijk het allermooiste wat je kan meemaken”, zei de jarige koning Willem-Alexander vandaag op Koningsdag. “Ik ben blij dat iedereen er weer is.” Vorig jaar ontbrak prinses Alexia bij de feestelijkheden in Rotterdam, omdat ze moest studeren voor haar examens in Wales.

© REUTERS

Ook kroonprinses Amalia was van de partij. Een jaar lang woonde en studeerde de Nederlandse prinses van Oranje in Madrid, na ernstige bedreigingen van de mocromaffia. Ze blikte terug op haar studiejaar in Spanje. Daar vond ze “meer vrijheid” dan in Nederland mogelijk was. Ondertussen woont de prinses opnieuw in Nederland. De tijd in Spanje heeft “het leven hier weer enigszins mogelijk” gemaakt, aldus Amalia. “Ik ben blij weer terug te zijn.”

Koningin Máxima zei zaterdag dat Amalia een “zelfstandig, slim meisje” is die de heisa goed kan verwerken. De koningin gunde haar dochter “de vrijheid en vleugels die je een kind moet geven om zichzelf te ontwikkelen”, al was er wel sprake van een lach en een traan bij Amalia’s vertrek.

© REUTERS

Koning Willem-Alexander had het naar zijn zin in Emmen. Dat zei hij tegen een verslaggever van RTV Drenthe. De gemeente wordt al jaren beschreven als een van de minst aantrekkelijke in Nederland, maar “ik denk dat dat niet klopt”, aldus de koning. Koninging Máxima voegde daaraan toe dat Emmen iets magisch heeft, en dat er rust en inspiratie in de natuur te vinden is.

Kom op!

De Nederlandse premier Mark Rutte zei woensdag dat de dalende populariteit van de koninklijke familie hem geen zorgen baart. Hij prees hun rol in het “verenigen” van Nederland. “De steun zal altijd variëren, maar dat is geen reden tot zorg”, zei hij. “En een steun van 55 procent? Kom op! Ik geloof dat ik op 20 procent zit.”