© rr

Oost West Centrum inspireert al veertig jaar

Het Oost West Centrum (OWC), een vormingsorganisatie rond holistische gezondheidseducatie, bestaat veertig jaar. “En we willen in de toekomst nog veel meer mensen stimuleren en activeren”, zegt coördinator Luc De Cuyper.

jas

Het Oost West Centrum organiseert cursussen en activiteiten rond gezond, natuurlijk en geïnspireerd leven. De organisatie heeft twee locaties in ons land, waarvan een in de Van Schoon­bekestraat in Antwerpen. Het Oost West centrum combineert de Oosterse en Westerse visies op gezondheid en is ontstaan in 1978 uit de macrobiotiek. Dat is een gezondheidsfilosofie uit het Oosten gebaseerd op het oud-Chinese model van yin en yang. De Westerse inspiratie haalt het centrum uit wetenschappelijk onderzoek en gezonheidstradities.

De organisatie bestaat veertig jaar en zet daarom verschillende acties op. Voor iedereen die de afgelopen veertig jaar veertig cursussen heeft gevolgd en zich inschrijft, maakt kans op cursus­bonnen ter waarde van 40 euro.

“Dat is om onze trouwe klanten te bedanken”, zegt Luc De Cuyper, algemeen coördinator van het OWC. “Maar er komen nog acties aan voor een breder publiek. We hebben al duizenden mensen weten te inspireren. We merken dat er meer interesse is in onze activiteiten, maar dat het vaak beperkt is tot ‘proeven’ van ons aanbod. We willen dus nog meer mensen stimuleren om er ook verder mee te gaan en het te integreren in het dagelijks leven, zodat we samen meer verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen gezondheid. Klimaatopwarming is actueler dan ooit, maar als we zelf geen initiatief nemen, verandert er weinig. Daarom willen we als nieuw moto ‘plant jaarlijks een boom’ meegeven. Stel dat vanaf nu elke mens op zijn verjaardag een boom of struik zou planten. Het gaat niet om die ene boom op zich, maar uit het bos(je) dat eruit voortkomt. Onze droom is dat elke buurt een eigen voedselbosje heeft waar ze samen voedsel kunnen plukken en delen. Dat zal de drempel tussen mensen verkleinen en lokaal voedsel stimuleren, wat leidt tot gezonder eten en leven.”

Voor de het veertigjarig bestaan organiseert het OWC ook een feestelijke workshop, op 6 december in danszaal Bluepoint in Berchem. Er vindt een Move!-workshop plaats, een vorm van bewegingsmeditatie.

www.owc.be